Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ heeft geen zicht op Wmo-zorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft geen zicht op de kwaliteit van de huishoudelijke hulp in gemeenten. De toezichtstaak van de inspectie botst met de gemeentelijke beleidsvrijheid.

De huishoudelijke hulp in de Wmo valt onder de Kwaliteitswet Zorginstellingen. De IGZ zou in 2007 de kwaliteit van de Wmo-zorg steekproefsgewijs gaan testen. Oud-staatssecretaris Ross van VWS deed die toezegging in 2006 aan de Tweede Kamer om ongerustheid weg te nemen dat de invoering van de Wmo ten koste zou gaan van de kwaliteit van de thuiszorg. Aan de toegezegde steekproefsgewijze controles is de inspectie echter nog niet toegekomen, laat een woordvoerder weten.

Kwaliteit zorg

Wel is er een conceptkwaliteitskader huishoudelijke zorg waarin staat waarop de inspectie toezicht moet gaan houden. Maar het overleg over een definitieve versie sleept zich al anderhalf jaar voort. De inspectie, het ministerie van VWS, de landelijke organisatie van cliëntenraden LOC, brancheorganisatie Actiz, beroepsgroep verzorgenden Sting en de Vereniging Nederlandse Gemeenten kunnen niet tot overeenstemming komen.

Gemeenten

De moeilijkheid is dat de gemeentelijke beleidsvrijheid botst met de toezichtstaak van de inspectie, legt Martijn Laterveer, adjunct-directeur LOC uit. “Gemeenten houden vast aan de beleidsvrijheid die ze hebben bij de Wmo. Moet je de inzet van alfahulpen en telefonische indicatiestelling zien als een vorm van slechte kwaliteit?”

Prestatie indicatoren zorg

Gemeenten hebben hun eigen wettelijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van de thuiszorg in de Wmo, bevestigt VNG-projectleider Wmo, Bob van der Meijden. Bij de inkoop van thuiszorg maken gemeenten afspraken over wat kwaliteit inhoudt. Die kunnen bijvoorbeeld gaan over de inzet van het niveau van hulpverleners en de snelheid waarmee thuiszorg wordt gegeven. “De inspectie moet niet hetzelfde gaan controleren als gemeenten. Het toezicht moet aanvullend zijn.”

Wmo onder kwaliteitswet

Het ministerie van VWS en de VNG hebben zich de woede van de LOC op de hals gehaald door samen, zonder overleg met andere partijen, met een aangepaste versie van het kwaliteitskader op de proppen te komen. Die geeft de inspectie geen instrumenten om verantwoorde zorg af te dwingen, aldus Laterveer. “De nieuwe versie gaat uit van minimale zorg in plaats van verantwoorde zorg. Aandacht voor de signaleringsfunctie is er helemaal uit verdwenen. Het oorspronkelijke concept is uitgekleed. Zo heeft het geen zin de Wmo onder de Kwaliteitswet te brengen.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Wethouders worstelen met de Wmo

ActiZ: Meertoezicht op de thuiszorg nodig

Inspectie gaat thuiszorg controleren

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.