Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Infectiepreventie MC Westerbuurt onvoldoende

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Medisch Centrum Westerbuurt te Venhuizen een bevel gegeven om handelingen waarbij de infectiepreventie in het geding is niet meer te verrichten. Reden is dat de infectiepreventie in de praktijk onvoldoende is geborgd. De inspectie is van oordeel dat een acuut risico aanwezig is voor de patiëntveiligheid.
IGZ: Infectiepreventie MC Westerbuurt onvoldoende
Foto: IGZ

Naar aanleiding van een melding heeft de inspectie op 4 maart 2013 een bezoek gebracht aan de praktijk. Tijdens dit bezoek heeft de inspectie geconstateerd dat de praktijk op cruciale onderdelen niet voldoet aan ondermeer de richtlijn “Infectiepreventie in de huisartsenpraktijk”.

Infectiepreventie

Zo constateerde de inspectie onder andere dat de wijze van sterilisatie geen enkele controle kent. Disposable naalden, spuiten en ook hechtdraad worden gesteriliseerd en verpakt in reeds gebruikte verpakkingen. Er is geen aantoonbare (periodieke) controle van de autoclaaf. Binnen de praktijk is er onvoldoende uitvoering gegeven aan de hepatitis B-preventie. Aangetroffen materialen zoals steriele katheters en desinfectans, waren veelal over de verloopdatum heen.

Het bevel geldt voor zeven dagen. Indien nodig kan het bevel daarna verlengd worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.