Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Igz krijgt 45 zwijgcontract-meldingen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft tot nu toe 45 meldingen ontvangen over mogelijke zwijgcontracten.
Zwijgen.fotolia.jpg
Fotolia

Dat laat de Inspectie weten. De igz vindt zwijgcontracten ontoelaatbaar.

Zorgbreed
De meldingen gaan over situaties in ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg, ouderenzorg en over farmaceutische bedrijven. Volgens de igz gaat het niet om 45 afzonderlijke zaken gaat, omdat soms meerdere meldingen over dezelfde casus gaan. Nadere, inhoudelijke toelichting wil de igz niet geven.

Ontoelaatbaar
Zwijgcontracten belemmeren de igz in haar toezichthoudende taak op de kwaliteit en patiëntveiligheidZij zegt toe met alle melders persoonlijk contact op te nemen en de contracten zo mogelijk zelf in te zien. Contracten waarin een zwijgplicht is vervat of een verbod voor de patiënt of naasten om naar de tuchtrechter te gaan, of de politie, het OM of de Inspectie, zijn niet toelaatbaar. Als er daadwerkelijk sprake is van een zwijgcontract dan bespreekt de igz dit met de melder. Per persoon en zaak bespreekt de igz de mogelijkheden.

Onderzoek
De inspectie wil met haar onderzoek in kaart brengen wat voor soort vaststellingsovereenkomsten er in omloop zijn. De igz laat weten haar bevindingen met de beroeps- en brancheverenigingen te zullen bespreken en tot harde afspraken te willen komen voor de toekomst. Met oog op dit brede onderzoek, gaat de inspectie zorginstellingen ook bevragen hoe zij omgaan met vaststellingsovereenkomsten. Daarnaast onderzoekt de igz of de zwijgcontracten over een mogelijke, niet gemelde, calamiteit gaan. Als dit het geval is, dan zal de inspectie hier nader onderzoek naar doen.  De igz hoopt de minister nog voor de zomer te informeren over de eerste uitkomsten.

Dossier  patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.