Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

IGZ over macht en conflicten in VUmc

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Voor de vorige raad van bestuur en een aantal medisch specialisten van het VUmc waren macht, eigenbelang en conflicten belangrijker dan de veiligheid van patiënten. Dat staat in het IGZ-rapport over het verscherpte toezicht op VUmc.
IGZ over macht en conflicten in VUmc
Foto: IGZ
Premium
Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  8 REACTIES

  1. Beste j.detering de igz is er niet om lessen te leren , maar uitsluitend om medici, soms terecht, afvinkend ,de les te lezen. Geacht Ellert, dank voor uw reactie. Mijn diagnose van Uw regeltjeslandse ZORG is : lijdend aan het syndroom van aspergeriaanse , bestuurlijke egocentrische graaidwangneurosen , gepaard aan vaak etterende , medusaanse faillissementsuitzaaiingen , waarvoor het enige vaccin is : radicale , totale excavatie. Geachte Ellert , voor goed functioneren zijn slechts nodig : Gezond Verstand en Empathie ,waarvoor geen certificeringscursussen kunnen worden ontwikkeld , noch gevolgd , maar uw second opinion zie ik graag , zonder ABS tegemoet .Dank Jan C. We raken gelukkig soms nog een open gewetenszenuw , die nog niet middels dure cursussen weggemanaged kon worden .

  2. Lees alle reacties
  3. @adje rem. Merk jij ook dat er bestuurders, leden van raden van toezicht en andere ‘leiders’ zijn in de zorg (bijv hierboven @Ellert), die op je reageren. Niet erg vinden; is alleen maar een bewijs dat je midden in de roos heb geschoten (zoals wel vaker)
   En aantal heeft niet door dat kritisch zijn alleen maar ingegeven is om veranderingen ten goede teweeg te brengen. Waarom weet ik dat zo zeker? Omdat niks doen veel en veel eenvoudiger is, alleen je verandert dan niets richting patient, hulpbehoevende ouderen, gehandicapten en langdurige zieken.
   Als mijn lieve knappe vrouw (zwaar gehandicapt en nog maar 68) uit het leven stapt vanwege dramatisch slechte zaken in de zorg — kun je niet hardnekkig genoeg zijn om schrijnende wantoestanden — DIE IK ERVAREN HEB — te blijven bekritiseren; sommige bestuurders hebben de eeuwige drup nodig om dat te beseffen

  4. U weet niet wat de meeste Zorgraden van bestuur en Zorgbesturen doen:
   Hier hebt u een goede omschrijving:
   In het VUmc konden conflicten tussen medisch specialisten voortwoekeren, omdat de raad van bestuur niet ingreep. De afstand tot de werkvloer was te groot, waardoor het bestuur vaak niet op de hoogte was van wat er werkelijk speelde op afdelingen. Als het bestuur wel wist van problemen, werd er niet ingegrepen. Er was een gebrek aan leiderschap van hoog tot laag. Het bestuur tolereerde onder meer onduidelijkheid rond het hoofdbehandelaarschap en het niet houden van multidisciplinair overleg.
   Korter gezegd: Alleen maar dikke salarissen ‘krijgen’ en daar geen ene maar dan ook geen ene moer voor doen.
   Nog erger is het optreden van het IGZ. Die werden pas wakker (ook met heel hoge salarissen) toen zelfs elke ongeletterde precies uit kon leggen hoe het ging in het VUmc.
   Wat een verschrikkelijk zorgland (dat altijd klaar staat om te vertellen hoe goed zij het doen t.o.v van ANDEREN)

  5. we doen net alsof dit nieuw is onder medisch specialisten: macht, conflicten en het belang van patienten ondergeschikt achten? Veelal is deze wijze van handelen de manier om dingen voor elkaar te krijgen en naar buiten toe ventileren het belang van patienten het belangrijkste te vinden ….. dat is toch macht. We laten ons echter graag zand in de ogen strooien …… Waarom eigenlijk? Gelooft u echt dat dit systeem zo snel veranderd?

  6. Ik ben benieuwd of IGZ hier de les uit leert om op deze manier ook naar andere (academische)ziekenhuizen te kijken. Zo heb ik helaas uit eigen ervaring in het AMC op GIOCA moeten ervaren al te makkelijk te worden afgedaan als onbehandelbaar. De ene medisch specialist (oncoloog) wist niet op welke gronden de andere medisch specialist (chirug)een besluit had genomen, en was daar overigens ook niet in geïnteresseerd.

  7. Ik lees voor het eerst dat er machtsspelletjes werden gespeeld . Dit heeft het igz nu Al allemaal zelf ontdekt , via het afvinksysteem ? ? knap hoor. En dit WAS alleen in het vumc ? ? Langeland, ruwaard, Slotervaart, ijsselmeerziekenhuizen……….? ? Als onze defensie dezelfde reactiesnelheid en werkresultaat zou hebben gehad , spraken we nu Russisch . Maar volgens het igz is het vumc op de goede weg. Geruststellende diagnose van een instelling die veelal vooral het toezien op het BELOOP en daarna het verloop en de afloop heeft gedemonstreerd ? ? Een cultuur van ”veilig melden” ? Weet u, lezer, hoe klokkenluiders in dit ‘Christelijke” land behandeld worden , zoals F. Spijkers, Bos …..? ? De sprookjes van Anderson zijn mooier en wel geloofwaardig.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.