Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Steeds minder vrijheidsbeperkende maatregelen

Mark van Dorresteijn
Instellingen in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg zijn druk bezig met het terugdringen van vrijheidsbeperkende maatregelen als bedhekken en onrustbanden. Doordat medewerkers actiever zoeken naar alternatieven voor vrijheidsbeperking, vermindert het gebruik ervan. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).
IGZ: Steeds minder vrijheidsbeperkende maatregelen

Bij de meeste zorgaanbieders ontbraken wel nog concrete doelstellingen voor het terugdringen van vrijheidsbeperkingen. De inspectie constateerde dat zorgaanbieders bij de uitvoering van de zorg zorgvuldig handelen en dat in de bezochte instellingen de intentie aanwezig is om vrijheidsbeperking te verminderen.

Gehandicaptenzorg

Uit een vergelijking tussen de gehandicaptenzorg en de psychogeriatrische zorg blijkt dat in de gehandicaptenzorg grotere verbeteringen zichtbaar waren. Die zijn onder andere te verklaren door een grotere deskundigheid van het personeel. In de psychogeriatrie was vooral de communicatie over het wel of niet toepassen van vrijheidsbeperking beter geregeld.

Landelijk registratiesysteem

Om ook een landelijk beeld te geven van de vrijheidsbeperkende maatregelen vraagt de inspectie het veld om, onder leiding van de brancheorganisaties, in 2011 een registratiesysteem te ontwikkelen dat duidelijk in beeld kan brengen of vrijheidsbeperking inderdaad afneemt. Ook vraagt de inspectie de zorgaanbieders een preventiebeleid vast te stellen en als raad van bestuur een besluit te nemen over het al dan niet toepassen van vrijheidsbeperking in de instelling.

Onderzoek

De inspectie onderzocht of zorgaanbieders daadwerkelijk bezig zijn met het verantwoord terugdringen van vrijheidsbeperking. In totaal heeft de inspectie 49 verpleeg- en verzorgingshuizen en 51 instellingen voor gehandicaptenzorg bezocht. Daarnaast zijn 414 zorgaanbieders in beide sectoren bevraagd met een vragenlijst. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Geen betrouwbare gegevens over vrijheidsbeperkingBestuur moet Zweedse band verbieden

Zweedse band steeds minder gebruikt in zorg

NU’91 vindt verbod Zweedse band onrealistisch

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.