Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

IGZ treedt strenger op tegen verwisselingen bij operaties

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzoekt sinds 1 april direct zelf alle meldingen over verwisselingen bij operaties. De inspectie onderzoekt dan of een tuchtklacht mogelijk is. Na het onderzoek dient de inspectie een tuchtklacht in tegen de (eind)verantwoordelijke operateur tenzij uit het onderzoek blijkt dat de verwisseling niet aan een individuele arts verwijtbaar is.
IGZ treedt strenger op tegen verwisselingen bij operaties
Foto: ANP Lex van Lieshout

De inspectie verscherpt de handhaving om druk te zetten op de voortgang van de verbetering van operaties. De inspectie zal bij een melding van een verwisseling niet meer het onderzoek afwachten dat ziekenhuizen of medische klinieken officieel zelf moeten uitvoeren, maar direct zelf onderzoeken of de procedure gevolgd is. Is dat niet het geval, dan zal de inspectie kijken of een tuchtrechtprocedure mogelijk is tegen de verantwoordelijke arts.

Time-outprocedure

Uit calamiteitenmeldingen blijkt dat verwisselingen, ondanks alle veiligheidsmaatregelen, nog steeds regelmatig optreden. Ze zorgen voor onnodige, vaak ernstige schade aan patiënten. Het gaat om zogenoemde links-rechts-verwisselingen maar ook om implantatie van een verkeerde maat prothese of een ooglens met verkeerde sterkte.
De inspectie heeft in de afgelopen jaren, samen met de zogenoemde veldpartijen, veel aandacht besteed aan het voorkomen van de verwisselingen. Zo is de operatieve richtlijn verschenen waarin veiligheidsprocedures rond een operatie zijn beschreven. Eén daarvan is de time-outprocedure die direct voor elke operatie dient te worden uitgevoerd. Daarbij controleert het operatieteam vlak voor de ingreep aan de hand van een standaardvragenlijst of de juiste patiënt aan de juiste zijde wordt geopereerd.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Op zich positief bericht dat IGZ meldingen door slachtoffers van medische fouten inzake links-rechts zelf gaat onderzoeken. Maar medisch tuchtcolleges zijn niet objectief, want de slager keurt zijn eigen vlees en treft zelden werkelijk harde sancties tegen falende artsen zoals schorsing of definitieve ontzetting.
    Verder dient opgemerkt te worden dat al jaren bekend is dat ook het gebruik van checklisten in de gezondheidszorg naar voorbeeld van de luchtvaart dit soort ernstige onnodige fouten kan voorkomen. Maar net als de time-out procedure is het hanteren van checklisten door artsen nog steeds niet wettelijk verplicht. Minister Schippers waar wacht U op? Nog meer onnodige doden en patienten met gezondheidschade?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.