Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ wijst Franciscus Vlietland op tekortkomingen

Redacteur Zorgvisie
Het Franciscus Vlietland ziekenhuis in Schiedam voldoet op het gebied van infectiepreventie en antibioticabeleid niet aan de voorwaarden voor goede zorg. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) naar aanleiding van bezoeken aan het ziekenhuis.
stop400.jpg

Het ziekenhuis in Schiedam scoorde bij een toetsing onder meer onvoldoende op het gebied van werkkleding, desinfectantia en de pospoeler, blijkt uit een rapport dat de IGZ heeft uitgebracht. Ook werd er te weinig gedaan op het gebied van reiniging en desinfectie en was er bij de medewerkers onvoldoende kennis over isolatie en hoe isolatiekamers veilig kunnen worden betreden en verlaten. Voor wat betreft de risico-inventarisatie van bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) en besmetting met MRSA stelde de IGZ dat de dossiervoering niet op orde is.

Tekortkomingen in beleid
Het bestuur van het Franciscus Vlietland heeft volgens de inspectie het antibioticabeleid niet op orde. Daarnaast zijn er tekortkomingen op het gebied van het kwaliteitssysteem voor infectiepreventie, het beleid voor reiniging en desinfectie en worden medewerkers onvoldoende voorgelicht en geschoold over deze onderwerpen.

Oplossen tekortkomingen
De inspectie geeft het ziekenhuis drie maanden om de dossiervoering rondom BRMO en MRSA op orde te krijgen en ervoor te zorgen dat alle medewerkers hun werkkleding op de juiste manier dragen. Binnen zes maanden moeten alle medewerkers daarnaast weten hoe ze isolatiekamers binnen kunnen gaan en kunnen verlaten zonder risico. Ook moet dan de reiniging en desinfectie op orde zijn, moet er een scholingsprogramma zijn gestart voor schoonmaakpersoneel en moet er een functionerend A-team zijn dat antibioticaresistentie aanpakt.

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.