Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IKNL en DICA gaan toch samenwerken

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het begin is er: sinds vandaag is de samenwerking tussen de belangrijkste dataverzamelaars op het gebied van de oncologie een feit. Na vijf jaar discussie en patstellingen ligt er nu een samenwerkingsovereenkomst op het terrein van darmkanker. Het contract wordt donderdagochtend om 8.00 uur getekend.
IKNL en DICA gaan toch samenwerken
Darmkankercellen. Foto: iStock

De samenwerking in het darmkankeronderzoek is een eerste stap naar intensievere samenwerking, zegt DICA-voorzitter Eric Hans Eddes: ‘Zo kunnen we ontdekken wat de beste manier is om samen te werken. Als dit goed verloopt, is er de wens om de samenwerking op termijn uit te breiden naar registraties van andere ziektebeelden.’

Dataset

De samenwerkingsovereenkomst tussen de Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA), het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en de Dutch Colorectal Cancer Group (DCCG) moet zorgen voor een hogere kwaliteit van zorg en minder administratieve lasten. De drie organisaties zijn alle betrokken bij het verbeteren van de uitkomsten van zorg aan patiënten met darmkanker. Hun samenwerking moet zorgen voor een hogere kwaliteit van zorg en minder administratieve lasten. IKNL, DICA en DCCG gaan werken met een gemeenschappelijke dataset. Ze willen efficiënter registreren en de patiënt niet belasten met dubbele vragenlijsten; daarvoor gaan zij onder meer werken met één gemeenschappelijke dataset.

Gemeenschappelijk doel

Het conflict tussen IKNL en DICA ging de afgelopen jaren vooral over invloed en rolverdeling. Samenwerking was voor beide partijen uiteindelijk onontkoombaar. ‘Onze organisaties hebben hetzelfde doel: de darmkankerzorg in Nederland nog beter maken. Daarom is het een logische stap dat we de samenwerking opzoeken’, vertelt Bas Geerdes, medisch manager bij IKNL. Eric Hans Eddes: ‘Uiteindelijk doen we dit voor de patiënt en de zorgverlener. Dat betekent dat we zo efficiënt mogelijk ons werk doen. Een belangrijk streven daarbij is dat we patiënten en zorgverleners niet langer ‘dubbel’ bevragen door middel van vragenlijsten.’

Samenwerkingsovereenkomst

In de samenwerkingsovereenkomst maken DCCG, DICA en IKNL belangrijke afspraken over gegevensverzameling door te werken aan één gemeenschappelijke dataset. In deze dataset komen basisitems en items die passen bij de specifieke doeleinden van DICA en IKNL. Het streven is dat zorgaanbieders de benodigde gegevens slechts één keer registreren. Daarnaast spreken de organisaties af waarover patiënten worden bevraagd, de patiëntgerapporteerde uitkomsten. Zo kunnen dezelfde resultaten voor de verschillende doelen van de organisaties worden gebruikt. Een tweede onderdeel van de samenwerking is het afstemmen en gezamenlijk beoordelen van aanvragen van gegevens voor wetenschappelijk onderzoek. Zo kan worden gemonitord of een onderzoeksvraag gelijk is aan eerder gedane aanvragen en wordt overlap en tegenstrijdigheid in gepubliceerde informatie voorkomen.

Darmkanker

Darmkanker is de op twee na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Meerdere organisaties zijn betrokken bij het meten en evalueren van de kwaliteit van zorg voor darmkanker. Vanuit wetenschappelijk onderzoek is dit DCCG; vanuit kwaliteitsregistratie en -evaluatie is dit DICA; vanuit kankerregistratie en netwerkvorming is dit IKNL.

DCCG

De DCCG faciliteert, coördineert en initieert multidisciplinair klinisch en translationeel wetenschappelijk onderzoek op het gebied van darmkanker in Nederland, met als doel de overleving en kwaliteit van patiënten te verbeteren. DCCG ondersteunt ook het Prospectief Landelijk ColoRectaal Carcinoom cohort (PLCRC).

DICA

DICA richt zich op de landelijke kwaliteitsvergelijkingen (benchmarking) van zorgbehandelingen op basis van korte termijn uitkomsten. Binnen DICA richt de Dutch ColoRectal Audit (DCRA) zich op de behandelingen van darmkanker. DICA geeft kort-cyclische terugkoppeling aan ziekenhuizen. Deze terugkoppeling bestaat uit kwaliteitsinformatie, die is vastgesteld door betrokken beroepsgroepen. Daarnaast zorgt DICA voor een doorlevering van indicatoren aan het transparantieportaal.

IKNL

De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) van IKNL beschrijft het volledige traject van alle darmkankerpatiënten in Nederland, ongeacht het ziekenhuis van diagnose of behandeling. IKNL kan daarmee de kankerbestrijding en trends in de inzet en uitkomst van diagnostiek en behandeling in de dagelijkse praktijk monitoren en evalueren. Ook wordt het beleid en de organisatie van de oncologische zorg op netwerk- en populatieniveau geëvalueerd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.