Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

In 2015 meer dbc’s, hogere omzet ziekenhuizen

Het verkorten van de doorlooptijden van dbc’s kan leiden tot een omzetstijging van 600 miljoen euro als ziekenhuizen en zorgverzekeraars de tarieven niet aanpassen. DBC Onderhoud informeert partijen hoe ze extra uitgaven kunnen voorkomen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
In 2015 meer dbc’s
Foto: ANP/Koen Suyk

Volgend jaar komen er ongeveer twee miljoen extra declarabele dbc’s bij. De toename van het aantal dbc’s komt doordat de doorlooptijd van dbc’s korter wordt. Nu kan het een jaar duren voor een dbc, een behandeling in het ziekenhuis, wordt afgesloten. In 2015 is de maximale doorlooptijd 120 dagen. Ziekenhuizen, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS hadden om de kortere doorlooptijden gevraagd om sneller en beter inzicht in de kosten te kunnen krijgen. Zorgaanbieders kunnen de afgesloten trajecten sneller declareren bij de zorgverzekeraar. Daardoor hoeven ze niet meer zo lang te wachten op hun geld. Ook neemt het onderhanden werk

5
156

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. DBC’s is raar bekostingssysteem. Hoe korter de patient bij de medisch specialist ziekenhuis komt. Des te hoger is tarief per uur. Deze rekenmethode is de ervenis van Min. KLINK. Deze mijnheer maak nu deel uit van het commisariaat VGZ.

  3. De nuance is dat het om een eenmalig effect gaat. Blijkbaar is in het verleden met de invoering van de DBC de omzet naar achteren geschoven en heeft men minder omzet genomen en dat wordt dan nu gecorrigeerd.
    Berichtgeving mag wel wat genuanceerder……..

  4. Wat een onzin! Waarom moet de prijs per product aangepast worden? Het product veranderd toch niet, alleen de periode waarna afgerekend mag worden. Waarom moeten ziekenhuizen en dokters deze administratieve handeling betalen? De verzekeraars hebben voor miljarden euro’s geld op de planken liggen die stof liggen te verzamelen. Laten ze die inzetten

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.