Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In het Martini Ziekenhuis overlijden de minste patiënten

Het Groningse Martini Ziekenhuis heeft het laagste gestandaardiseerde sterftecijfer van het land. Sinds 2003 scoort dit ziekenhuis jaarlijks al significant lager dan gemiddeld. Een universitair ziekenhuis scoort even laag.
In het Martini Ziekenhuis overlijden de minste patiënten

Deze week informeerde onderzoeksbureau Prismant de ziekenhuizen dat hun gestandaardiseerde sterftecijfers over het jaar 2007 beschikbaar zijn. De gegevens zijn niet openbaar. Sommige ziekenhuizen zoeken zelf de publiciteit om hun sterftecijfer bekend te maken.

Vermijdbare sterfte

De Hospital Standardized Mortality Rate (HSMR) is een methode om de vermijdbare sterfte in ziekenhuizen zichtbaar te maken en onderling te vergelijken. Het uiteindelijke cijfer is de verhouding tussen de werkelijke sterfte en de verwachte sterfte op basis van de soort patiënten dat het ziekenhuis bezoekt. Gemiddeld is het sterftecijfer honderd. In het Martiniziekenhuis bedraagt de HSMR 63. Daar overlijden significant minder patiënten dan in andere ziekenhuizen.

Openbaar maken

De HSMR is een cijfer dat is samengesteld uit vijftig subcategorieën: dat zijn de vijftig patiëntengroepen die het meest bijdragen aan de sterfte in ziekenhuizen. Voorzitter van de raad van bestuur van het Martini Ziekenhuis Jack Thiadens: “Ik vind dat wij als ziekenhuizen ervoor moeten pleiten om het gestandaardiseerde sterftecijfer onderdeel te laten uitmaken van de prestatieindicatoren. Wij zouden onszelf moeten willen vergelijken en kijken waar de punten tot verbetering liggen.” Inspecteur generaal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Gerrit van der Wal, is enthousiast: “Wij juichen het van harte toe dat ziekenhuizen hun sterftecijfers bekend maken. De HSMR is een indicator voor kwaliteit en veiligheid in ziekenhuizen. Het openbaar maken van dit cijfer kan een stimulans zijn om hard te werken aan verbeteringen”.

Geen ranglijst

Verschillende partijen benadrukken dat de HSMR vooral is bedoeld om ziekenhuizen onderling te vergelijken maar niet geschikt om er een ranglijst van te maken. Onderzoeker Tijn Kool van Prismant: “Het gaat er vooral om dat ziekenhuizen zelf gaan kijken hoe ze aan dat cijfer komen. Ze kunnen bijvoorbeeld patiëntendossiers analyseren. Vooral interessant zijn die gevallen waarin een patiënt een lage sterftekans heeft, maar toch is overleden. Wat is daarvan dan de oorzaak? Zo kunnen ziekenhuizen werken aan betere kwaliteit van zorg.”

Niet zo interessant

Patiënten hebben er niet zoveel aan om dat ene getal te weten. Die hebben meer aan de sterftecijfers per patiëntengroep. Een voorbeeld daarvan is de sterfte na een hartinfarct of bij maagkanker. Directeur Thiadens zou er wel voorstander van zijn om ook al die cijfers openbaar te maken. “Je kunt je daarmee als ziekenhuis op kwaliteit onderscheiden en betere afspraken maken met zorgverzekeraars.” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Zaans ziekenhuis maakt sterftecijfers openbaar

Angst voor de uitslag

Video

Lezing van professor Brian Jarman, grondlegger van de HSMR, in het UMC Utrecht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.