Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Infographic: Hoe werkt de WLZ?

Mark van Dorresteijn
VWS legt in deze infographic uit hoe mensen passende zorg kunnen vinden in de Wet langdurige zorg (WLZ).
Infographic: Hoe werkt de WLZ?

Allereerst dient de burger zich te melden, zo staat in de infographic. Daarop volgt een gesprek met de CIZ. Zij geven een indicatiebesluit. Waarna het zorgkantoor kijkt hoe de burger geholpen kan worden. Uiteindelijk volgt passende zorg op basis van het zorgplan, volledig pakket huis of het persoonsgebonden budget.

 

Zorgplan

Zorgaanbieders zijn verplicht om met iedere cliënt een bespreking over de zorgverlening te voeren. De resultaten daarvan leggen zij vast in een zorgplan. Bij de zorgverlening staan de wensen, mogelijkheden en behoeften van de cliënt centraal. Het sociale netwerk van de cliënt wordt betrokken bij de bespreking van het zorgplan.

Volledig pakket thuis

Met het VPT kunnen verzekerden thuis dezelfde zorg krijgen als die ze in een instelling zouden krijgen. Daar hoort ook bij toezicht en bescherming, maaltijden verstrekken, huishoudelijke verzorging en recreatieve activiteiten.

Persoonsgebonden budget

Bij het PGB-AWBZ ontvangt de verzekerde een budget waarmee hij zelf zorg kan inkopen. Dat kan bij de functies persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding en kortdurend verblijf.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.