Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Informeer patiënt vooraf over inzage dossier’

Mark van Dorresteijn
Patiënten moeten vooraf worden geïnformeerd als een verzekeraar inzage wil in hun medisch dossier. Dat stelt patiëntenfederatie NPCF in het programma De Monitor (KRO-NCRV) zondagavond.
‘Informeer patiënt vooraf over inzage dossier’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Zorgverzekeraars controleren het declaratiegedrag van zorgverleners en bij de zwaarste vorm van controle kan een medisch adviseur in dienst van de zorgverzekeraar ook patiëntendossiers inzien. Maar patiënten krijgen dat nu niet te horen. De NPCF vindt dat zorgverzekeraars alleen in het uiterste geval gegevens moeten opvragen. Kan het informeren niet vooraf, dan moet het zeker achteraf.

Inzage door controle

Volgens De Monitor wil André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland, kijken of het mogelijk is om patiënten te informeren als er bij controle door de zorgverzekeraar inzage in het patiëntendossier is geweest.

Onterecht bang gemaakt

ZN vindt daarbij dat patiënten door het programma onterecht bang gemaakt worden. ‘Dossiercontroles zijn een uiterst middel voor zorgverzekeraars om vanuit hun wettelijke taak te controleren of de zorgnota’s die een arts of zorginstelling indient wel terecht zijn. Controles zijn aan strenge regels gebonden en vinden plaats naar aanleiding van duidelijke signalen dat de ingediende declaratie niet kloppen. Slechts tientallen keren per jaar is daarbij een dossiercontrole noodzakelijk. Dit gebeurt onder verantwoordelijkheid van de medisch adviseur van de zorgverzekeraar, die net als de arts een BIG-registratie heeft en gebonden is aan het beroepsgeheim. Deze persoon controleert, bij voorkeur in het bijzijn van de arts of zijn declaraties kloppen.’

Fraude in de zorg

Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.