Inkoopprijzen omlaag door Duitse aanpak’

Nederlandse ziekenhuizen kunnen fors besparen op de inkoop van medische hulpmiddelen wanneer zij het voorbeeld van Duitsland volgen. In ons buurland is de inkoopsamenwerking namelijk veel strakker geregeld. Het resultaat is dat de prijzen van medische hulpmiddelen in Duitsland al jarenlang de laagste zijn in Europa. De prijsverschillen kunnen oplopen tot wel dertig of veertig procent.
‘Inkoopprijzen omlaag door Duitse aanpak’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Om ook voor Nederlandse ziekenhuizen een hoger rendement te behalen, hebben Intrakoop en het Prospitalia, het grootste inkoopsamenwerkingsverband van Duitsland, besloten om samen te werken. ‘In Nederland is de inkoopsamenwerking nog beperkt’, vertelt Frank Kaptein, bestuurder van Intrakoop. ‘De eerste stap is om  inkoopvolume en kennis van een aantal Nederlandse ziekenhuizen op een andere manier te bundelen. Vervolgens kunnen we door de samenwerking met Prospitalia gebruikmaken van hun bewezen succesvolle aanpak in Duitsland en zo voordeel behalen voor de Nederlandse ziekenhuizen.’ Intrakoop en Prospitalia zijn inmiddels met diverse ziekenhuizen in gesprek over deelname aan deze nieuwe vorm van samenwerking.

Vijf

5
128

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.