Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Inkoopprijzen omlaag door Duitse aanpak’

Mark van Dorresteijn
Nederlandse ziekenhuizen kunnen fors besparen op de inkoop van medische hulpmiddelen wanneer zij het voorbeeld van Duitsland volgen. In ons buurland is de inkoopsamenwerking namelijk veel strakker geregeld. Het resultaat is dat de prijzen van medische hulpmiddelen in Duitsland al jarenlang de laagste zijn in Europa. De prijsverschillen kunnen oplopen tot wel dertig of veertig procent.
‘Inkoopprijzen omlaag door Duitse aanpak’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Om ook voor Nederlandse ziekenhuizen een

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    5 REACTIES

    1. Betere verzorging in Duitsland.
      Voor zover ik heb meegemaakt vind ik de zorg ook beter in duitsland.Ooit moest ik fotoos laten maken van mijn kaak of was het een mri? In ieder geval geen wachttijd en de afbeeldingen werden na 2 dagen persoonlijk
      Thuisbezorgt, niet te geloven.

    2. Lees alle reacties
    3. Een ziekelijke aspect van de Nederlandse ziekenhuizen is dat elk ziekenhuis zijn eigen ICT systemen aanschaft, omdat er ergens een persoonlijke voorkeur is die nergens op gebasseerd is. Miljoenen worden er zo geinvesteerd. Hierdoor kost het uitwisselen van medische gegevens bakken met geld. Allerlei ICT knopen moeten gemaakt worden en vooral onderhouden worden!

    4. Inkoop vanuit Duitsland is een bewezen manier om kosten te besparen. Het Westfriesgasthuis heeft hier samen met nog twee Nederlandse ziekenhuizen en een Duits ziekenhuis meer dan tien jaar ervaring mee . Ondanks, of misschien juist dankzij, een kleinschalige inkoopsamenwerking realiseren we toch forse besparingen.
      Ik mis in de berichtgeving een mogelijke analyse waarom de inkoopprijzen in Nederland zo veel hoger zijn dan in Duitsland. Zou het iets te maken hebben met het feit dat de markt daar heel anders in elkaar zit? Of met het feit dat leveranciers van medische hulpmiddelen daar veel minder contacten (lees informele macht) in ziekenhuizen hebben? Of zou de oorzaak liggen in het verschil in grootte qua overhead en sales organisatie? Ik kijk uit naar de verdere analyse. Ik vind dit een hele nuttige discussie.
      Nils van Mourik
      manager facilitair bedrijf
      Westfriesgasthuis

    5. en zo zien we hoe de marktwerkingideologie wordt ingehaald door de economische praktijk. de vraag is dan natuurlijk of de kostenvoordelen ook de patiënten bereiken. maar nog belangrijker is, of de inkoopafspraken de beschikbaarheid van medicijnen en behandelingen niet beperkt. zoals de collectieve inkoop van zorg in ziekenhuizen en instellingen door verzekeraars de vrije keuze van patiënt bedreigt.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.