Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie bezorgd over IC Gelre Ziekenhuizen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Gelre Ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen hebben een aanwijzing gekregen van de Inspectie. Er zijn zorgen over de intensive care op locatie Zutphen.
homepage_zutphen.jpg

Dat meldt de Inspectie in een vandaag uitgebracht rapport.

IC           
Een bezoek van de Inspectie en een externe visitatiecommissie brachten veiligheidsrisico’s aan het licht op de IC in Zutphen. Hierop heeft de IGZ de raad van bestuur aangesproken. Daarop besloot het ziekenhuis om de IC af te schalen tot een High Care Unit. Het zorgbeleidsplan dat hieraan ten grondslag moet liggen, ontbreekt echter. Het is niet duidelijk welke zorg er nog veilig kan worden geleverd in Zutphen. Ondanks meerdere gesprekken met de IGZ toont de raad van bestuur te weinig daadkracht. Daarom heeft de IGZ nu een aanwijzing gegeven.

Locatieprofiel
De raad van bestuur dient het zorg- of locatieprofiel aan te passen opdat patiënten die een gerede kans hebben om op de IC te komen, niet meer in Zutphen worden behandeld en dus niet meer via de SEH of verpleegafdelingen worden opgenomen, noch op de polikliniek of in dagbehandeling. Daarnaast concludeert de inspectie dat de raad van bestuur verzuimt om bij het gekozen scenario een passend zorgprofiel te beschrijven en op adequate wijze uit te werken in een zorgbeleidsplan. De wijze waarop de raad van bestuur maatregelen dient te treffen om de eerder benoemde tekortkomingen weg te nemen, hangt samen met de keuze die de raad van bestuur moet maken ten aanzien van het zorgprofiel op de locatie Zutphen.

Intensieve zorg
Momenteel neemt het ziekenhuis in Zutphen nog steeds iedereen op die intensieve zorg nodig heeft, spoedzorg of zorg rond bevallingen. Als patiënten langdurig op de IC moeten blijven dan worden ze overgeplaatst naar Apeldoorn. 

Maand
Het vertrouwen van de inspectie in de raad van bestuur is geschaad. De inspectie doelt daarbij op de wijze waarop de raad van bestuur de inspectie informeert, het urgentiebesef van de raad van bestuur ten aanzien van de bevindingen van de NKIC en de getoonde daadkracht. De raad van bestuur moet binnen een maand precies opschrijven welke zorg het ziekenhuis in Zutphen kan leveren. In dat plan moet ook staan hoe men daarover communiceert met vooral patiënten, huisartsen en ambulancedienst. 

Dossier patientveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.
Lees meer >>

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken…
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.