Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Inspectie dekte incident af’

Redactie Zorgvisie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een ernstig incident bij gehandicaptenzorgaanbieders Sherpa in 2004 afgedekt. Dat zegt Marijke Malsch van de Initiatiefgroep Beschermd Terrein Sherpa. Volgens de IGZ is er zorgvuldig gehandeld.

Het incident deed zich voor in 2004 en had een dodelijke afloop. Verwanten verwijten Sherpa medisch niet zorgvuldig te hebben gehandeld. De Inspectie concludeerde aanvankelijk dat er niet verwijtbaar was gehandeld, maar heeft de zaak begin dit jaar heropend, aldus Malsch. Ze wil geen inhoudelijke informatie over de zaak geven omdat het onderzoek nog loopt.

Belangenverstrengeling

Volgens Malsch heeft de Inspectie een bedenkelijke rol gespeeld. De eerste onderzoeken zijn gedaan door de regionale inspectie in Amsterdam. Een van de Amsterdamse inspecteurs is getrouwd met de binnen Sherpa verantwoordelijke manager. De betreffende inspecteur zat volgens Malsch aan bij de Inspectie-vergaderingen over Sherpa. ”De manager heeft heel snel geconcludeerd dat er niets aan de hand was en de IGZ heeft dat gedekt.”

De groep kaartte de belangenverstrengeling aan bij de hoofdinspectie in Den Haag. Die verklaarde dat er volgens de gedragscode was gehandeld. “We hebben drie keer naar die gedragscode gevraagd, maar niet gekregen. Een jaar geleden is het toezicht van de Inspectie naar Zwolle gegaan. Daarna is ook de zaak heropend.”

Inspectie: zorgvuldig gehandeld

Maar volgens de Inspectie is het onderzoek in 2004 gestaakt en onlangs weer heropend op verzoek van de familie. Van afdekken is geen sprake. Er is zorgvuldig gehandeld met betrekking tot de inspecteur die een persoonlijke band heeft met een bestuurder van Sherpa. Volgens de Inspectie heeft de betreffende inspecteur niets met de Sherpa-kwestie van doen gehad. De overgang van het toezicht naar Zwolle is juist gedaan om discussie over de integriteit van inspecteurs te vermijden, aldus de Inspectie.

Sherpa: geen belangenverstrengeling

Sherpa weet niets van de heropening van het incident. Het verwijt van belangenverstrengeling op grond van familiebanden tussen het Sherpa-management en de Amsterdamse Inspectie vindt Sherpa-bestuurder Wim Pieters vergezocht. “Wij hebben nooit wat te maken gehad met de betreffende inspecteur. Een van haar collega’s was verantwoordelijk voor Sherpa.”

Sherpa raakte een jaar geleden in opspraak na een uitzending van Nova. De IGZ stelde verscherpt toezicht in bij de locaties Hunze en Gouwe. Binnenkort verschijnt in ZorgVisie een artikel over het conflict tussen ouders en het Sherpa-bestuur. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.