Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie opent Meldpunt Gehandicaptenzorg

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft vandaag het Meldpunt Gehandicaptenzorg geopend. Cliënten en hun vertegenwoordigers kunnen hier een signaal afgeven over de zorgverlening.
Inspectie opent Meldpunt Gehandicaptenzorg

Het meldpunt geeft ook informatie over patiëntenrechten en klachtrecht. De inspectie behandelt geen klachten en bemiddelt niet in individuele behandelsituaties. De signalen worden gebruikt bij het toezicht op de instellingen.

Onderzoek

De inspectie wil door het registeren van signalen, eerder structurele problemen en tekortkomingen in de gehandicaptenzorg opsporen. Wanneer de melding gaat over een ernstig feit, kan de inspectie besluiten onderzoek te doen. De inspectie stelt alleen nader onderzoek in als er sprake is van structurele tekortkomingen in de zorg, een calamiteit met ernstig letsel of seksueel misbruik. In andere gevallen wordt de beller doorverwezen naar bijvoorbeeld de klachtencommissie van de zorgaanbieder. Met deze nieuwe werkwijze wil de inspectie signalen van burgers nadrukkelijker betrekken bij het toezicht op de zorginstellingen.

Meldpunt

Het Meldpunt Gehandicaptenzorg is een proef die loopt van 1 september tot 1 december 2010. Daarna wordt gekeken of het zinvol is het meldpunt voort te zetten en ook open te stellen voor andere onderdelen van de gezondheidszorg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Klink stelt meldpunt gehandicaptenzorg in

Klink denkt over meldpunt gehandicaptenzorg

Meldpunt agressie in de zorg geopend

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.