Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: aandacht voor cliëntbeleving gehandicaptensector

Redacteur Zorgvisie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat dit najaar meer aandacht geven aan de zorgbeleving van cliënten in de gehandicaptenzorg. Dat heeft de inspectie bekendgemaakt.
Verstandelijke_handicap_Fotolia_450.jpg
Foto: Fotolia

De IGZ doet dit door bij veertig instellingen speciaal te onderzoeken hoe cliënten de zorg beleven. Inspecteurs zullen met cliënten, hun vertegenwoordigers en begeleiders spreken over hun beleving van de zorg. Daarmee moet uiteindelijk de positie van de cliënten worden versterkt, schrijft de inspectie in een persbericht.

Cliëntbeleving belangrijk
Het is nodig om extra aandacht te geven aan de gehandicaptenzorg, omdat het om een heel kwetsbare groep gaat, schrijft de inspectie. ‘Wanneer iemand langdurig intensieve zorg krijgt, is de manier waarop de zorg gegeven en georganiseerd wordt bepalend voor de kwaliteit van zijn of haar leven. Goed contact tussen cliënten, hun familie en naasten en de zorgmedewerkers is daarbij heel belangrijk. Hoe de cliënt de zorg beleeft, is dan ook een vast onderdeel waarop de inspectie toetst.’ De IGZ wil er onder meer achter komen of cliënten eigen regie hebben of behouden. ‘Het is van belang dat de cliënt zoveel mogelijk zelf doet – en natuurlijk waar nodig met ondersteuning. Mogen cliënten bijvoorbeeld zelf kiezen welk beleg ze op hun boterham doen? Zelf beslissen welke kleding zij willen dragen? Kunnen ze zelf bepalen bij wie ze op bezoek gaan?’

Hulpmiddel gehandicaptensector
Naast de extra bezoeken aan instellingen, heeft de IGZ ook een nieuw hulpmiddel ontwikkeld waarmee toezicht kan worden gehouden op de kwaliteit van zorg aan mensen met een ernstig meervoudige beperking. Met dit hulpmiddel, het EMB-instrument, kunnen inspecteurs bijvoorbeeld beoordelen of er wel wordt geluisterd naar de cliënten met een meervoudige beperking.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.