Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie wil normen bij cosmetische behandelingen

Redacteur Zorg+Welzijn
De inspectie voor de Gezondheidszorg roept op om snel bekwaamheidsnormen op te stellen voor artsen die cosmetische behandelingen uitvoeren in particuliere klinieken. De inspectie maakt zich zorgen over het nog altijd ontbreken van deze normen. Op dit moment kan iedere basisarts cosmetische behandelingen, zoals een borstvergroting, uitvoeren zonder daarvoor een speciale opleiding te hebben gevolgd. Dit kan leiden tot risico’s voor de patiënt.
Inspectie wil normen bij cosmetische behandelingen

De wet BIG staat toe dat ook niet-plastisch chirurgen, mits bekwaam, cosmetische behandelingen mogen doen. Basisartsen zijn echter niet speciaal opgeleid voor dit soort ingrepen en hebben daardoor minder ervaring. De inspectie vindt dat er specifieke bekwaamheidsnormen moeten komen voor cosmetische behandelingen, zodat duidelijk is wanneer een arts bekwaam is. Dit zorgt ervoor dat de patiënt geen verhoogd risico loopt als hij door een niet-plastisch chirurg wordt behandeld. De branche moet zelf normen opstellen, de inspectie heeft die normen nodig om toezicht te kunnen houden.

Risico’s

De inspectie onderzoekt jaarlijks de kwaliteit van particuliere klinieken in Nederland. De kwaliteit van zorg in privéklinieken en zelfstandige behandelcentra is volgens de IGZ stabiel te noemen. Wel zijn er een aantal klinieken die risico’s nemen en de grenzen van verantwoorde zorg opzoeken. In deze klinieken worden patiënten geholpen die naar de mening van de inspectie een te complexe gezondheidsproblematiek hebben of kampen met extreem overgewicht. Dit soort risicopatiënten is beter af in een ziekenhuis waar de voor hen benodigde faciliteiten aanwezig zijn.

Kinderen

Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat het veld op veel andere terreinen zichtbaar haar verantwoordelijkheid neemt voor de bewaking van de kwaliteit. Zo worden er visitaties gedaan door de betreffende wetenschappelijke verenigingen en wordt regelmatig intercollegiaal overleg gepleegd. Wel is er op meerdere gebieden nog verdere normontwikkeling nodig. Ongeveer de helft van de in totaal 244 privéklinieken behandelt kinderen. 48 klinieken doen dit minder dan 20 keer per jaar. De inspectie heeft de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde gevraagd om met normen te komen voor het minimale aantal kinderen dat een kliniek per jaar moet behandelen om verantwoorde zorg te kunnen leveren aan deze groep kwetsbare patiënten. (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Schippers: Private kliniek binnen ziekenhuis geen probleem

Nederlanders licht positief over private investeerders in de…

U-Diagnostics is eerste private laboratorium

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.