Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectiegegevens IGZ en Inspectie Jeugdzorg openbaar

Redacteur Zorgvisie
De handhavings- en inspectiegegevens van de IGZ en Inspectie Jeugdzorg moeten vanaf nu actief openbaar worden gemaakt. Dat heeft het ministerie van VWS bekendgemaakt.
schippers.jpg

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een wijziging van de Gezondheidswet die dit mogelijk maakt. Het moet daardoor eenvoudiger worden om resultaten te openbaar te maken. In een algemene maatregel van bestuur wordt precies omschreven welke gegevens openbaar moeten zijn. Als er een rapport wordt gepubliceerd naar aanleiding van een melding of calamiteit wordt er wel rekening gehouden met de privacy van de betrokken personen, schrijft het ministerie, zodat uit de informatie niet blijkt om wie het precies gaat.

Schippers noemt het ‘pure winst voor de consument’. Ze doelt daarmee onder meer op het feit dat mensen voortaan beter kunnen zien wat de inspectieresultaten zijn bij (jeugd)zorginstellingen. ‘Goede informatie en transparantie zijn belangrijk voor het maken van bewuste keuzes. En het is tegelijkertijd een prikker voor bedrijven en zorgverleners om ervan te leren en zich te verbeteren.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.