Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Instituut voor kwaliteit gezondheidszorg

Mark van Dorresteijn
Nederland krijgt een Nationaal Kwaliteitsinstituut Gezondheidszorg. Het demissionaire kabinet heeft vrijdag ingestemd met de plannen van minister Klink van VWS voor het instituut dat de kwaliteit van de zorg moet vergroten en tegelijk moet voorkomen dat onnodig kosten worden gemaakt.
Instituut voor kwaliteit gezondheidszorg

De nieuwe organisatie moet de ontwikkeling van richtlijnen bevorderen en gaat resultaten over de zorg openbaar maken, bijvoorbeeld de sterftecijfers van ziekenhuizen of het percentage infecties na een operatie.

Veiligheid en doelmatigheid

Het instituut kan verder beoordelen of behandelingen wel veilig en doelmatig worden uitgevoerd. Nu worden die taken nog gedaan door onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het College voor Zorgverzekeringen, de Nederlandse Zorgautoriteit en de Regieraad.

Richtlijnen

Volgens het ministerie is er nog genoeg te verbeteren. Zo houden artsen zich niet altijd aan de richtlijnen voor bepaalde behandelingen en soms zijn die richtlijnen er ook nog niet. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

RIVM: ‘Grote verschillen in prijs en kwaliteit zorg’

‘Veel verschil kwaliteit kankerbehandelingen’

Klink wil kwaliteitsorgaan Zichtbare Zorg privatiseren

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.