Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Intersystems regelt intern berichtenverkeer De Waerden

Bij de zorginstelling De Waerden in Heerhugowaard is het integratieplatform Ensemble van Intersystems succesvol ingezet voor het automatische berichtenverkeer rond de telefonische bereikbaarheidsdienst en het kasbeheer. Een slimme koppeling (Soap adapter) tussen een digitale telefoonautomaat (Alcatel VoIP, voice over IP), het personeelsinformatiesysteem (Beaufort) en het roosterplanningsysteem zorgt ervoor dat de telefooncentrale automatisch doorschakelt naar het o6 nummer van de ingeroosterde medewerker van de consultatiedienst.
Telefonhörer400.jpg

De Waerden is een zorginstelling voor mensen met Wlz-indicatie of een Wmo-beschikking ‘begeleid wonen’. De organisatie biedt met 400 medewerkers 24 uur ondersteuning over een groot deel van Noord-Holland, vanuit locaties vanaf Texel tot en met Velsen.

Versnelling digitale werkwijze
Basis voor de IT-voorzieningen voor cliënten is het internet gebaseerde netwerk (IP) dat De Waerden op alle locaties in 2012 liet aanleggen. Op dit fundament realiseerde de instelling een veilige Enterprise Service Bus (ESB), een softwarematige aangestuurde transportlaag voor alle brondata binnen de organisatie. Die laag versnelt de  transformatie naar een digitale werkwijze. Als de fysieke-, mobiele- én data-infrastructuur op orde zijn, dan is dat de ideale voedingsbodem voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen.

Flexibiliteit
Een slimme koppeling (Soap adapter) tussen een digitale telefoonautomaat (Alcatel VoIP, voice over IP), het  personeelsinformatiesysteem (Beaufort) en het roosterplanningsysteem zorgt ervoor dat de telefooncentrale automatisch doorschakelt naar het o6 nummer van de ingeroosterde medewerker van de consultatiedienst. Onderling hebben die alle flexibiliteit om nummers te veranderen of elkaars diensten over te nemen. Via een iPad en het intranet laat een naam zich simpel wijzigen en vertalen naar een bericht aan de telefooncentrale met het corresponderende o6 nummer, afkomstig van de door de service desk bijgehouden lijst.  De namen van de leidinggevenden op de roosterplanning komen automatisch uit Beaufort rollen. Wie in de consultatiedienst meedraait, heeft recht op een vergoeding. Ook die informatie wordt keurig bijgehouden en verwerkt in het roosterpakket. Ensemble software van InterSystems is het softwareplatform voor de ESB, die alle systemen voor de bedrijfsvoering binnen De Waerden verbindt.

Koppelingen
De ESB garandeert data integriteit bij de koppeling van applicaties zoals het HR-systeem Beaufort of het cliëntendossier PlanCare. Met een goed functionerende API (Application Interface) zoals die van de VoIP telefooncentrale, is een koppeling met de ESB eenvoudig te realiseren. Is een dergelijke API niet voorhanden, dan biedt een aparte import en export module van het bronsysteem, plus synchronisatie van data uitkomst.

Pinpassen
In Ensemble zijn verder de cliëntgegevens gekoppeld aan data uit ProActive, een applicatie voor het beheren van prepaid pinpassen van ABNAMRO. Cliënt- en pasnummer zijn daarmee aan elkaar verbonden. De Waerden houdt binnen de instelling geen kasgeld meer aan voor medewerkers en cliënten. Na het bepalen van het saldo op de pasjes wordt de informatie plus de transactiegegevens via CODA doorgesluisd naar de Stichting Cliëntengelden, die de budgetten van de cliënten beheert. De ESB splitst de data uit naar regels voor cliënten en regels voor De Waerden. Bovendien ondergaat de data op de ESB diverse bewerkingen zoals een verrijking met andere brondata, zodat CODA het geheel foutloos kan inlezen en verwerken in de verschillende administraties. Doordat Ensemble alle berichten logt, is data altijd te traceren. Met het complete proces, inclusief het afschaffen van kasgeld bespaart de instelling zeker 50 procent op de administratieve kosten. 

Toekomstige uitbreiding
Met Azure Active Directory (Microsoft Cloudplatform) krijgen de medewerkers een identiteit in de cloud. De koppeling met de bus automatiseert het proces van rechten toekennen aan personen op basis van hun rol binnen de organisatie volgens het model van role based access (rbac). De combinatie SaaS  en de ESB biedt de flexibiliteit om gemakkelijk te wisselen van applicatie. Komt er een vraag naar een nieuwe applicatie, dan zit de oplossing in feite al in de bus. 

Dossier Persoonlijk Gezondheidsdossier
In een persoonlijk gezondheidsdossier (pgd) kunnen patiënten hun medische gegevens bekijken, bepalen met wie ze gegevens delen, aanvullende informatie aanleveren aan hun arts en een dagboek bijhouden van klachten. Vooralsnog zijn de medische gegevens voornamelijk in handen van de zorginstellingen, maar hier komt snel verandering in. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, artikelen en opinie over het pgd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.