Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Invoering zzp’s gedeeltelijk geslaagd

Veel instellingen hebben de zorgzwaartepakketten (zzp’s) op technisch niveau goed vormgegeven. Dat is een van de conclusies uit een onderzoek naar de invoering van zzp’s in opdracht van het ministerie van VWS.
Invoering zzp's gedeeltelijk geslaagd

Uit een onderzoek onder 846 instellingen in de ggz, verpleging en verzorging en gehandicaptenzorg met een respons van 85 procent, komt een redelijk positief beeld naar voren over de invoering van zzp’s. Zorgaanbieders vinden dat zorgzwaartebekostiging niet alleen tot een eerlijker verdeling van de budgetten voor zorg en ondersteuning heeft geleid, maar ook tot een beter inzicht in de zorgzwaarte van cliënten.

Minpunten

Toch zitten er voor zorgaanbieders ook minpunten aan de nieuwe bekostiging. De meeste aanbieders vinden dat het met de komst van de zzp’s wat betreft administratieve lasten en transparantie niet beter op is geworden. Het kan volgens hen nog eenvoudiger en transparanter.

Ondersteuning

Een ander minpunt is dat de benodigde cultuuromslag nog niet voltooid is binnen alle instellingen. Strategie, beleid en bedrijfsvoering hebben aandacht nodig, net als de communicatie met (potentiële) cliënten. Het ministerie van VWS breidt naar aanleiding van het onderzoek zijn ondersteuningsaanbod uit. Met praktijkvoorbeelden bijvoorbeeld, en daarnaast scholing, intervisie en hulp op locatie. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Rechter: CIZ mag indicatie niet puur op zzp baseren

Instelling beïnvloedt zzp’s cliënten

Grote problemen bij inkoop zzp’s

Ggz krijgt zzp’s voor kinderen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.