Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inzet ECD’s groeit sterk

De inzet van elektronische cliënten dossiers (ECD’s ) is groeiende in de care: ongeveer 70 procent van de zorgorganisaties werkt met een ECD. En ook het gebruik van cliëntportalen, waarmee cliënt en/of familie inzage hebben in het ECD neemt toe.
portaal.jpg

De stijging van de inzet van ECD’s blijkt uit de eHealth-monitor, die Nictiz en het NIVEL vorige week beschikbaar maakte. Veel organisaties in de care zijn bezig met het invoeren van een nieuw ECD en velen zien het cliëntportaal als een logische vervolgstap. Degenen die er al mee werken zijn zonder uitzondering daarover zeer positief. Het verbetert de communicatie en het begrip tussen zorgverleners en cliënt/familie, en daarmee de sfeer en de kwaliteit van leven en werken.

Tijd
Een van de genoemde aandachtspunten in de monitor voor implementatie van ECD’s  en andere e-health oplossingen is tijd. Het aanpassen van de werkprocessen van medewerkers om meer tijd te maken voor eHealth-gerelateerde taken, gebeurt nog te weinig. Brancheorganisatie ActiZ vindt dat de omslag radicaler moet. Eerst zouden cliënt en professional samen moeten kijken hoe de zorgvraag  met technologie te  beantwoorden is. Cliënt en professional moeten de ruimte krijgen om de zorg naar hun wensen en mogelijkheden in te richten, en daarbij technologie nadrukkelijk als eerste oplossing beproeven. De combinatie van sociale innovatie en technologie is bij uitstek geschikt om de autonomie van beiden te bevorderen. Cliënten kunnen langer thuis wonen door thuistechnologie, verpleegkundigen en verzorgenden kunnen met de technologie hun cliënten beter op maat bedienen.

Dossier Patiëntenportaal
Patiëntportalen zijn websites waar patiënten hun medische gegevens kunnen bekijken, vaak aangevuld met handige functionaliteiten zoals online een afspraak maken, vragen stellen aan een arts of een herhaalrecept aanvragen.In dit dossier staan artikelen waarin ziekenhuizen vertellen over hun portaal, de mogelijkheden en hun toekomstplannen (Bijv. exporteren medisch dossier en koppelen medische devices/wearables)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.