Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

It-governance zorgt voor meer draagvlak bij ict-beslissingen in Erasmus MC

Mario Gibbels
ICTzorg organiseert op 5 november een congres over it-governance en it-alignment. In het Erasmus MC is twee jaar geleden de discussie op gang gekomen over de aansturing van de ict binnen het ziekenhuis, vertelt kinderarts/intensivist en chief medical information officer Jan Hazelzet. “Je ziet nu al dat meer mensen betrokken zijn bij beslissingen over ict.”

“Twee jaar geleden heeft een adviesbureau naar ons ict-landschap gekeken. Hoe ziet het eruit, is het nog wel toekomstbestendig? En dat heeft de discussie op gang gebracht over de aansturing van de ict binnen ons ziekenhuis.

Het Erasmus MC is het resultaat van een aantal fusies en dat zag je terug in het ict-landschap. Er waren verschillende culturen; locaties hadden de neiging om zelf dingen te regelen, zaken werden soms dubbels aangeschaft. Het werd bovendien allemaal nog heel erg vanuit de it-afdeling aangestuurd en niet vanuit de dokters en verpleegkundigen. Terwijl het hier toch in de eerste plaats om de zorg draait.

We hebben toen besloten om een IT raad op te richten die de raad van bestuur gaat adviseren op het gebied van ict. Ikzelf zit daarin namen de patiëntenzorg, de directeur van de faculteit zit erin en vertegenwoordigt de onderzoekspoot. Verder heb je nog een enterprise business architect die er zorg voor moet dragen dat het ict-landschap ordelijk blijft. En dan is er nog de directeur ict in de rol van leverancier.

De volgende vraag is namens wie praat ik dan in de IT raad? Daarvoor is een brede commissie klinische informatievoorziening opgezet, de Klif, waarin vertegenwoordigers zitten die in hun dagelijks werk te maken hebben met patiëntgegevens. Deze brede commissie is weer ingedeeld in verschillende domeinen die zich bijvoorbeeld bezig houden met het EPD, privacy, medicatie, spoedeisende hulp en IC, de OK en interventieplanning, zorglogistiek enzovoorts. De IT Raad en KLIF worden ondersteund door een architectuurteam.

Het klinkt misschien wat bureaucratisch al die commissies, maar let wel, er werken hier zo’n 11.000 mensen.

Het doel dat we ons als IT raad hebben gesteld is om een programma voor de lange termijn op te stellen voor de ict dat aansluit op het strategisch plan van het ziekenhuis. Hiermee hopen we te voorkomen dat je elk jaar weer discussies krijgt over welke prioriteiten er gesteld moeten worden op ict-gebied.

We zijn nog niet zo heel lang bezig maar je ziet nu al dat meer mensen betrokken zijn bij beslissingen over ict. Met als gevolg dat er ook meer draagvlak is en het makkelijker is om een beslissing te nemen.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.