Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jaarlijks 7 miljoen euro voor geestelijke zorg thuis

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Minister Hugo de Jonge trekt jaarlijks 7 miljoen euro uit voor geestelijke verzorging in de thuissituatie. De regeling gaat op 1 januari 2019 in en loopt via de bestaande subsidieregeling voor netwerken palliatieve zorg. Vanaf 2021 is het bedrag 5 miljoen structureel per jaar.
verenso, kleinschalige woonzorg, ouderenzorg,
Inzet van de minister op Eén tegen Eenzaamheid zou een versnellende factor van het programma zijn, blijkt uit de onderzoeksbevindingen. Foto: iStock

Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. De extra middelen zijn vooral bedoeld voor een brede groep ouderen die zich geconfronteerd zien met zingevingsvragen omtrent ziekte, ouder worden en sterven. Nu wordt geestelijke verzorging alleen vergoed in de tweede-en derde lijn.

Netwerken palliatieve zorg

Het geld kan worden besteed aan bijvoorbeeld consulten van geestelijk verzorgers, bijscholing van reguliere zorgverleners en activiteiten om de bekendheid van het werk van geestelijk verzorgers te vergroten. De netwerken palliatieve zorg krijgen twee jaar ondersteuning via een landelijk project en actiegericht onderzoek. Daarmee moet het aanbod snel groter worden en de bekostiging verbeterd. Alle betrokken partijen zullen de komende jaren werken aan een alternatieve bekostiging in de toekomst.

Geestelijke verzorging

Uit onderzoek blijkt dat de bereikbaarheid van geestelijke verzorging niet optimaal is. Dat komt onder andere door de aard van levensvragen die zich niet gemakkelijk laten vertalen in een hulpvraag. Daarnaast speelt onbekendheid met de deskundigheid van geestelijk verzorgers een rol, zowel onder patiënten en naasten als onder zorgverleners. Geestelijk verzorgers maken organisatorisch niet altijd integraal deel uit van het zorgproces. Dit is met name het geval in de eerstelijnszorg.

Eerstelijns zorg

Bij partijen in de eerstelijnszorg zijn er beperkte mogelijkheden om geestelijke verzorgers te financieren en bestaan onduidelijkheden over de voorwaarden waaronder geestelijke verzorging kan worden ingezet. Ook ontstaan knelpunten door de schotten in de financiering ten aanzien van de continuïteit van geestelijke verzorging bij opname en ontslag uit het ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum.

VGVZ

De beroepsvereniging voor geestelijk verzorgers spreekt van een doorbraak. De vereniging pleit al jaren voor vergoeding in de thuissituatie. VGVZ-secretaris Guido Schürmann, geestelijk verzorger in het Haaglanden Medisch Centrum: ‘De behoefte aan geestelijke verzorging houdt niet op bij de drempel van een zorginstelling. Ook thuis worstelen mensen met levensvragen: hoe leef je verder na een slechte diagnose? Wat maakt het leven nog de moeite waard als je oud wordt en behoeftig? Vragen waar iemand thuis lang niet altijd alleen of met zijn naasten uitkomt.’  

VWS

In het regeerakkoord staat 35 miljoen voor geestelijke verzorging/levensbegeleiders gereserveerd. De brief geeft uitsluitsel over 25 miljoen voor de jaren 2019, 2020 en 2021. De VGVZ is blij met de aanzienlijke investering, maar maakt zich wel zorgen over de 10 miljoen die in het regeerakkoord voor 2018 gereserveerd is en nu niet besteed lijkt te worden. De vereniging laat weten daarover met het ministerie van VWS in gesprek te gaan.

KBO-PCOB

Seniorenorgansiatie KBO-PCOB stelt dat de regeling het resultaat van het Manifest Waardig Ouder worden. Ook KBO-PCOB pleit al langer voor levensbegeleiding om de gezondheid en het welbevinden van senioren te versterken, niet alleen in de laatste levensfase. Directeur Manon Vanderkaa: ‘Geestelijke zorg zien wij als een belangrijk aspect van goede zorg. Het is mooi dat de afspraken in het regeerakkoord nu concreter worden.’

Kamerbrief geestelijke verzorging

kamerbrief-over-aanpak-geestelijke-verzorging-levensbegeleiding

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.