Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Jacqueline de Groot: ‘De ouderenzorg mist een langetermijnvisie’

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Het kabinet focust te veel op betaalbaarheid en thuiswonende vitale ouderen. Een heldere visie op kwaliteit en ondersteuning voor kwetsbare ouderen ontbreekt. Dat vindt Jacqueline de Groot, de bestuursvoorzitter van Verenso. Met Zorgvisie blikt zij vooruit op de belangrijkste thema’s voor dit jaar.
Jacqueline de Groot, Verenso,
Foto: Verenso
Premium

Jacqueline de Groot nam in

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  2 REACTIES

  1. Ik heb begin januari een reactie gegeven op het verhaal in Zorgvisie van Conny Helder, zij wil de ouderenzorg ‘radicaal’ veranderen.
   Nu wil ik de zelfde reactie geven dat Jacqueline de Groot geeft, mn de ouderenzorg mist een langetermijnvisie.

   In heb 46 jaar in de zorg gewerkt waarvan 38 jaar in de ouderenzorg. De laatste jaren ben ik nauw betrokken geweest bij intakegesprekken bij mensen thuis, voor een opname in een van de 3 verzorgingstehuizen. Ik zie het sluiten van verzorgingstehuizen als oorzaak van de problematiek .
   Ik ben 9 jaar lid geweest van een Clieëntenraad in een ziekenhuis met ouderenzorg als een van mijn aandachtsgebieden. Ook in het Z-H is de druk erg groot, zowel op de spoedeisende hulp als op de afdelingen; er is geen of nauwelijks doorstroming voor ouderen die uitbehandeld zijn. Dat betekend een langer verblijf in het ziekenhuis, met alle gevolgen van dien, en een grote druk op de reguliere bedden.
   Sinds juni 2021 ben ik lid van de CCR van een grote zorgorganisaties ook hier is een enorme druk, zowel intra- als extramuraal.

   Het plan van de overheid is om nieuwe woonvormen tussen het eigen huis en het verpleegtehuis te bouwen. ln zekere zin was dat toch voor het sluiten van de verzorgingstehuizen het geval.Niemand gaat graag weg uit het eigen huis , maar als het moeilijk gaat worden is dat nog niet zo verkeerd, is mijn ervaring. Daarom, hoe heeft de overheid kunnen besluiten de verzorgingstehuizen te sluiten , terwijl het aantal (kwetsbare) ouderen en zo ook de zorgvraag , toen al te voorzien, toeneemt ?
   Mijn advies: laat de verzorgingstehuizen terugkomen, dat is voor (kwetsbare ) ouderen zowel lichamelijk , psychisch als sociaal wenselijk en voorkomt eenzaamheid en verhoogd de veiligheid en geeft waar nodig beschutting.

   Bijkomend zou het goed zijn voor de woningdoorstroming zodat er minder gebouwd hoeft te worden.

  2. Lees alle reacties

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.