Jan de Vries: ‘Interventieteams zijn onacceptabel’

ActiZ is faliekant tegen de interventieteams die staatssecretaris Martin van Rijn van VWS op slechte verpleeghuizen wil afsturen. Ook wil de brancheorganisatie dat de IGZ zo snel mogelijk een actuele lijst publiceert over de verpleeghuizen die achterblijven.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
jandevries400.jpg
Jan de Vries: 'De achterhaalde lijst is uitermate frustrerend.' - Foto: ActiZ

De interventieteams waar staatssecretaris Van Rijn in zijn brief van 5 juli over spreekt, moeten ingrijpen bij verpleeghuizen die er niet in slagen om zelf orde op zaken te stellen. De teams bestaan uit mensen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zorgkantoren en het ministerie van VWS. Ze krijgen vergaande bevoegdheden. Zo kunnen ze ingrijpen in de samenstelling van teams, en ook afdelingshoofden en bestuurders vervangen als dat nodig is.

Interventieteams
‘Wij vinden het geen manier van doen om zo in te grijpen in de organisatie en het bestuur’, zegt Jan de Vries, directeur van ActiZ.

2
64

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. het begrip onacceptabel is bij Actiz uiterst rekbaar; wat doet Actiz als de staatssecretaris gebruik maakt van zijn bevoegdheden en interventieteams los laat op de vrepleeghuiszorg. Niets! Al jaren worden instellingen geconfronteerd met enerzijds bezuinigingen en anderzijds grotere regeldrift van allerlei toezichtorganen, maar Actiz blijft alleen maar en beetje praten in Den Haag. De branche zou moeten opkomen voor de ouderen alsmede voor de instellingen en niet verzanden in politiek gedoe.

  2. Lees alle reacties
  3. Het is onacceptabel dat de IGZ een verouderde lijst heeft gepubliceerd. Het is natuurlijk niet onacceptabel dat het ministerie interventieteams op slecht presterende voorzieningen afstuurt. Verbazingwekkend hoe een rij keurige heren doet of er geen kritiek geleverd mag worden op deze zorgsector. We weten al lang dat een aantal uitstekend functioneert (de transitie goed heeft opgepakt) en dat een aantal dat niet doet (te lang gewacht?).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.