Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Jansen Steur vrij van fouten in Duitsland’

Mark van Dorresteijn
Duitse patiënten hebben geen medische schade geleden door toedoen van de omstreden arts Ernst Jansen Steur. Dat heeft het ziekenhuis in Heilbronn, waar de omstreden Nederlandse neuroloog werkte, donderdag laten weten op een persconferentie.
Directeur Thomas Jendges van de SLK-Kliniken
Directeur Thomas Jendges van de SLK-Kliniken - Foto: ANP - Marcel van Hoorn

De SLK-klinieken, waar Jansen Steur werkte, heeft onderzoek door deskundigen van een ander ziekenhuis laten doen naar 443 patiënten die de neuroloog behandelde. Van zeven voormalig patiënten ligt het onderzoek nog bij het Openbaar Ministerie, maar naar verwachting van het ziekenhuis is daar ook niets fout gegaan. Bij elf personen bestaat nog onduidelijkheid over de medische behandeling, maar hiervoor was Jansen Steur nooit zelfstandig verantwoordelijk, benadrukt het Duitse ziekenhuis. De SLK verbrak de samenwerking nadat duidelijk was geworden dat de arts in Nederland ernstige fouten had gemaakt.

Nick Reijnen en de Kroaat

Behalve de neuroloog werkte ook de in opspraak geraakte Nederlandse chirurg Nick Reijnen voor de SLK-organisatie. Hij was in 2010 actief in het ziekenhuis van het nabijgelegen Brackenheim. Eind februari moet meer duidelijk zijn over zijn prestaties. Reijnen raakte in opspraak omdat zeker vijf mensen de door hem uitgevoerde maagoperaties in Emmen niet overleefden. Ook zou hij eerder fouten hebben gemaakt als hoofd van de afdeling chirurgie in het ziekenhuis van het Noord-Duitse Leer. Geneesheer-directeur Thomas Jendges sprak tijdens de persconferentie echter over de goede prestaties van Reijnen tijdens de tijdelijke werkzaamheden aan de SLK-klinieken. ‘Er waren geen klachten van collega’s.’ Hij verwacht daarom geen medische fouten. Ook bij een derde in opspraak geraakte arts die in een SLK-kliniek werkte – een neuroloog zonder vergunning, waarschijnlijk een Kroaat – worden geen fouten verwacht. Ook hier moet eind februari meer duidelijk over zijn.

Rol van Nederlandse autoriteiten

In plaats van met de beschuldigende vinger naar het Duitse ziekenhuis te wijzen, hadden de Nederlandse autoriteiten zelf eerder actief moeten worden, vindt Himmelsbach, voorzitter van de raad van toezicht van de Duitse SLK-klinieken. Himmelsbach is verbaasd over de kritiek van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. ‘Als de Nederlandse autoriteiten zelf eerder actief waren geweest, hadden ze Jansen Steur kunnen beletten zijn beroep nog verder uit te oefenen. Het heeft wel heel lang geduurd voordat er in Nederland stappen werden genomen. Het is licht cynisch als wij dan te horen krijgen dat we slechts even op internet hadden hoeven zoeken om meer over Jansen Steur te weten te komen.’

Jansen Steur in actie tegen ontslag

De advocaat van Jansen Steur heeft inmiddels een klacht ingediend tegen de SLK-klinieken. Volgens de neuroloog is het contract met hem onrechtmatig beëindigd. Het is nog niet duidelijk of hij weer aan de slag wil, of mogelijk een schadevergoeding gaat eisen. ‘Een schadevergoeding is waarschijnlijk het motief’, denkt Jendges. Volgens SLK vertrok Jansen Steur 4 januari zelf bij het ziekenhuis met de woorden ´Ik ben hier weg. Ik kom niet terug.´ Hij zou de benen hebben genomen vanwege de mediastorm die losbrak toen bekend werd dat de omstreden arts bij de SLK-klinieken aan het werk was.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.