Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Jos de Blok begint eigen zorgverzekering

Jos de Blok begint een eigen zorgverzekering. De oprichter van Buurtzorg Nederland, het snelst groeiende zorgbedrijf in ons land, gaat de concurrentie aan met grote zorgverzekeraars als Menzis, zo meldt regionaal dagblad Tubantia.
Jos de Blok begint eigen zorgverzekering

Jos de Blok presenteert zijn plan op 3 december, zo meldt de krant. Dan begint ook de publiekscampagne. In 2017 gaat hij ermee de markt op. ‘Bij de bestaande zorgverzekeraars gaat het puur om de commercie en de kosten en het draait te weinig om de zorg voor patiënten. Er wordt veel geld uitgegeven aan dure commercials’, aldus Jos de Blok. ‘Men stelt steeds meer eisen, die niets met zorgverlening te maken hebben. Elk jaar zijn we druk met aanbestedingen, die een enorme papierwinkel opleveren. Het is echt onzinnig. Het kan beter en goedkoper. Wij richten ons op de kerntaak. Dat is het verlenen van zorg. ‘

Marcel Canoy

Doel is, aldus Jos de Blok, dat er één polis komt. Mensen betalen hetzelfde, maar krijgen een grote keuzevrijheid. Patiënten krijgen bij ons een belangrijke stem.De nieuwe zorgverzekering wordt een nieuwe en aparte organisatie. Het is een initiatief van Buurtzorg en een aantal mensen die eveneens kritiek hebben op de huidige zorgverzekeraars, onder wie Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en oprichter van Urganda en Nederland Kantel en hoofdeconoom Marcel Canoy.

6 REACTIES

 1. Buurtzorg brengt zijn zorgverzekering onder bij DSW. Beiden zijn echter gebonden de Overheids regulering en budgettering. Ook DSW mag niet zomaar een Nominale premie in de markt zetten van 2000 euro per jaar waarbij verzekerden werkelijk alles krijgen vergoed. Dat ondergraaft het Budgettair Kader Zorg. Zo ook met de kosten voor de wijkverpleging. Er ligt ook voor DSW/Buurtzorg een taakstelling.
  De gezamenlijke verzekeraars maken na alle boekhoudkundige trics en trucs, er wordt wat geschoven met de geldstromen aldaar, nog steeds 2 miljard euro winst en dat is 2 miljard teveel. Daar kan veel wijkverpleging en thuiszorg voor worden verricht.
  Maar vergeet niet; de Minister wil de winstgevendheid van de verzekeraars in stand houden en zo mogelijk vergroten om zo de doelmatigheid in de zorg te verbeteren. Winst is een prikkel om de kosten te drukken. Zegt de Minister. Dus ja, Buurtzorg en DSW kunnen hun borst natmaken. Laat de 100% transparante polisvoorwaarden met de contracten van DSW/Buurtzorg met de zorgaanbieders maar komen. Waar heb je nu echt recht op?

 2. Lees alle reacties
 3. Geen niche, geen bureaucratie of over de top controle, korte lijnen en zorg voor wie het nodig heeft lijkt me een goed idee.
  Dat er naast de directeur van DSW ook met enige regelmaat met nieuwe initiatieven het huidige systeem onder druk wordt gezet, zet de gevestigde orde hoop ik aan het denken/doen.
  Als Jos de Blok nu ook nog gaat samenwerken met Loek Winter zou het zo maar een succes kunnen worden.

 4. Wat ik nog graag van Jos zou willen weten of het een organisatie wordt met of zonder winstoogmerk.
  Verder wens ik Jos veel succes met deze organisatie die, zoals het er nu uitziet, een bom onder de huidige status quo in zorgverzekeringsland gaat leggen. En dat werd hoogtijd !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.