Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Jos de Blok: ‘Zorgkantoor kent aantal wijkzusters in eigen regio niet’

Zorgkantoren weten niet hoeveel wijkzusters er eigenlijk actief zijn in de eigen regio. Dat zei Buurzorg Nederland directeur Jos de Blok tijdens de ‘Gezonde Lunch’ van de Nederlandse Public Health Federatie (NPHF) en koepelorganisatie ActiZ. De Blok reageerde met deze opmerking in een debat met Kamerleden Jolande Sap (GroenLinks), Halbe Zijlstra (VVD) en Renske Leijten (SP) over preventieve zorg.
Jos de Blok: ‘Zorgkantoor kent aantal wijkzusters in eigen regio niet’

“We hebben alle aanwezige politici horen zeggen dat de wijkverpleegkundige een regierol moet krijgen bij preventieve zorg, maar bij het zorgkantoor van Menzis merkte ik afgelopen week dat zij überhaupt helemaal geen idee hebben van hoeveel wijkzusters er in hun eigen regio rondlopen, en dat geldt voor alle zorgkantoren”, aldus Jos de Blok. De Blok haakte hiermee gisteren in tijdens het debat over de noodzaak om meer aan preventieve zorg te doen. Aan de orde was de vraag hoe preventie beter gefinancierd kan worden zodat de chronische aandoeningen in de toekomst verminderd kunnen worden. Volgens De Blok moet het zorgbudget ingezet worden om meer goede wijkverpleegkundigen op te leiden. Dat is volgens hem niet duur omdat de kosten hiervan door preventie dubbel en dwars worden terugverdiend.

Indicatie voor preventie

De stelling van De Blok riep de vraag op of aan preventie een prijskaartje gehangen kan worden. Aanwezigen zien dat preventie geen indicatie heeft en zodoende niet of nauwelijks in het zorgproces voorkomt. Het zorgstelsel draait immers om zieke mensen beter maken en niet om gezonde mensen gezond te houden. Volgens de leden van de NPHF moeten verzekeraars en gemeenten in staat zijn om burgers en zorgaanbieders financieel te prikkelen om gezond leven te bevorderen. En dat gaat alleen wanneer de opbrengsten van preventie gekwantificeerd zijn en preventie is gevangen in een indicatie. SP-Kamerlid Renske Leijten opperde hiertoe zelfs de oprichting van een onderzoeksinstituut voor preventie, maar kreeg hiervoor de handen niet op elkaar. Algemene consensus was er wel over de grootte van het probleem. Volgens hoogleraar sociale geneeskunde van het AMC, Trudi van den Bos, zit Nederland qua preventie nu in de middenmoot van Europa en is de stijging van het aantal mensen met een chronische aandoening immens. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Preventie voor ouderen naar gemeente

Gunning: ‘Klink moet meer doen aan preventie’

Extra geld en nieuwe regels voor wijkverpleegkundigen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

 1. Hoe zo preventie…..
  Sommige zorginstellingen, waaronder Buurtzorg, leveren minimale zorg voor maximale tijd. Zorgmomenten worden opgerekt door allerlei klusjes te doen voor cliënten. Ook klusjes die ten koste gaan van de zelfredzaamheid en dus niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid van de zorgvrager.
  Ik vermoed dat Jos de Blok nu bezig is nieuwe financiële bronnen aan te boren voor zijn organisatie.
  Naar mijn opvatting is preventie een onderdeel van de zorg in de wijk, met name tijdens de geïndiceerde zorgmomenten.
  Preventie is een onderdeel van het verpleegkundig vak , net als wassen, aankleden en verpleegtechnische handelingen.
  Mensen reactiveren in plaats van pamperen. Dat bespaart veel geld in de ouderenzorg.

 2. Lees alle reacties
 3. Buurtzorg kan goedkoper leveren dan de Thuiszorg omdat:
  1. Ze een extra subsidie van het Rijk krijgen
  2. Ze zich niet houden aan de wet+regelgeving mbt registratie (“alleen achter de voordeur”
  – medewerkers bereid zijn diensten te draaien die volgens de arbeidstijdenwet niet kunnen….
  Zo kan ik ook goedkoop werken….

 4. On topic: Zorgkantoren hoeven ook helemaal niet te weten hoeveel wijkverpleegkundigen er zijn. Dat is de verantwoordelijkheid van de zorgleverancier.
  Off topic: N.a.v. Pool: Het komt ook voor dat huisartsen cliënten naar Buurtzorg pushen die dat helemaal niet willen. Overigens vernam ik dat Buurtzorg in soms maar zo’n beperkte zorg levert dat voor een deel van de zorgmomenten de ‘concurerende’ reguliere thuiszorgorganisatie moet opdraven. Hoezo continuïteit?

 5. @ Egbert Pool
  Wat u zegt over huisartsen en hun ‘verplichte winkelnering’ heb ik ook van nabij megemaakt.
  Wat ik jammer vindt is dat u in hetzelfde stukje de medewekers van de Thuiszorg (zijnde niet buurtzorg)een sneer geeft.
  Het feit dfat Buurtzorg (nu nog?) goedkoper zorg geeft wil niet zegen dat de kwaliteit beter of slechter is.
  En eerlijk gezegd wil ik nog wel eens zien wat er geberut wanneer Buurtzorg zodanig groeit dat ze van vergelijkbare omvang worden als de hedendaagse thuiszorgorganisaties.
  Hoe ontwikkelen de overheadkosten zich dan?
  worden de wijkverpleegkundigen dan opeens ook meer administratief dan uitvoerend?
  Interessant om te volgen

 6. Zorgkantoren (en huisartsen) werken eigenlijk alleen met Thuiszorg en niet met andere thuiszorg organisaties. Dat is vreemd: Buurtzorg is een thuiszorg organisatie die veel goedkoper werkt dan Thuiszorg, doordat ze weinig overhead heeft en geen dure kantoren. Huisartsen willen goedkoop werken, maar hebben zich financeël verbonden met de Thuiszorg, omdat die vaak een deel van de nieuwe gezondheidscentra huren. Omdat de huisartsen niet zonder die huur kunnen maken ze geen gebruik van de Buurtzorg, maar van de Thuiszorg. Ze gedragen zich zelfs vijandig tegen medewerkers van de Buurtzorg, terwijl ze wel weten dat die goedkoper werken en betere zorg leveren.

 7. Uithalen naar zorgkantoren in deze heeft zo weinig zin. Uitvoering van de AWBZ is geworden tot een productie bedrijf. Het fenomeen wijkzuster is gekoppeld aan de klant en zijn omgeving en die laten zich niet in hokjes stoppen als AWBZ, WMO of ZVW.
  Daar moet iets aan gebeuren en daar is echt geen onderzoeksinstituut voor nodig. Vanuit elk afzonderlijk hokje zien we van alles maar schakelen doen we niet.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.