Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet: ‘werkgelegenheidsverlies in zorg gehalveerd’

Volgens minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) is het te verwachten werkgelegenheidsverlies in de zorg gedaald van ongeveer 27 duizend fte naar ongeveer 12 duizend fte (30 duizend personen) dankzij extra middelen van het kabinet. Een en ander hangt wel af van hoe zorginkopers precies invulling geven aan hun taak.
Kabinet: ‘werkgelegenheidsverlies in zorg gehalveerd’
Foto: ANPXTRA Bas Maat

Schippers en Van Rijn schrijven in de arbeidsmarkteffectrapportage (AER) die naar de Tweede Kamer is gestuurd dat als gevolg van de extra middelen de werkgelegenheidseffecten met ongeveer de helft zijn beperkt. Van Rijn: ‘We zijn ons er heel erg van bewust dat veel mensen in onzekerheid zitten over hun baan. Daarom laten we dit niet los. Het is hoopgevend om te zien dat onze extra middelen echt effect hebben voor de werkers in de zorg. Veel minder mensen gaan hun baan verliezen. En hier houdt het niet op wat ons betreft. We blijven er alles aan doen om zoveel mogelijk banen te behouden en mensen van werk naar werk te begeleiden.’

Cruciale positie

Met de extra middelen doelen Schippers en Van Rijn op de 100 miljoen voor de sectorplannen in de zorg en de 75 miljoen voor de huishoudelijke hulp toelage. In de tweede AER die nu naar de Kamer is verzonden staat dat het aantal baan- en/of functiewisselingen in belangrijke mate afhangt van de wijze waarop gemeenten, zorgkantoren en zorgverzekeraars invulling geven aan de zorginkoop. Zij hebben volgens de AER een cruciale positie op de arbeidsmarkt en kunnen de arbeidsmarkteffecten beïnvloeden.

Onzeker

Hoe zorginkopers hier precies invulling aan gaan geven is op dit moment nog onzeker. Daarom is het ook nog niet volledig duidelijk wat de precieze arbeidsmarkteffecten van de stelselwijzigingen zijn. Dat geldt voor de werkgelegenheid op macroniveau, maar ook voor de gevolgen voor huidige instellingen en medewerkers op microniveau. ‘Alles overziend is wel duidelijk dat het aantal baan- en/of functiewisselingen aanmerkelijk groter zal zijn dan het verwachte werkgelegenheidsverlies.’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.