Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamer eist invoering openbaar sterftecijfer

Redactie Zorgvisie
Kamerleden van de CDA, PvdA, SP en VVD willen dat minister Klink zo snel mogelijk regelt dat sterftecijfers van ziekenhuizen openbaar worden.

De Kamerleden reageren op een bericht in het Brabants Dagblad waarin staat dat het systeem voor sterfteregistratie (Hospital Standardised Mortality Rate) gereed is om betrouwbare sterftecijfers openbaar te maken. PvdA Kamerlid Eelke van der Veen: “Deze cijfers moeten zo snel mogelijk boven tafel komen. Als minister Klink een halvering van de vermijdbare sterfte wil in ziekenhuizen, moeten daar betrouwbare cijfers over bestaan”. Van der Veen zegt er van te schrikken dat eerst wordt gezegd dat de cijfers over vermijdbare sterfte kloppen en nu wordt gezegd dat deze gegevens onbetrouwbaar zijn. Volgens hem moet de reactie van ziekenhuizen zijn dat ze haast maken met het aanleveren van gegevens. “Ze moeten geen last meer hebben van watervrees.”

De Praktijk Index

In het het krantenartikel van persbureau GPD waar de Kamer op gereageerd heeft, meldt directeur André van der Veen van De Praktijk Index dat de HSMR klaar is voor gebruik. De Praktijk Index en Prismant berekenen de HSMR. “Wij zijn niet degenen die beslissen over het openbaar maken van sterftecijfers”, zegt de directeur desgevraagd. “De Inspectie en de minister beslissen dat.” Het systeem is volgens hem goed maar niet alle ziekenhuizen hebben het coderen van hun patiëntgegevens op orde. “Daarom is het nog te vroeg voor verplichte publicatie”.

Meer transparantie

Kamerlid Edith Schippers zegt dat de minister volgens haar meer druk moet zetten op ziekenhuizen om ervoor te zorgen dat zij gegevens goed gaan aanleveren. “Minister Klink heeft aangegeven voor transparantie in de zorg te zijn. Ik vind dat hij daarom meer prioriteit aan deze kwestie moet geven dan dat hij tot nu toe gedaan heeft.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Zaans ziekenhuis maakt sterftecijfers openbaar

Groot-Brittannië publiceert sterftecijfers ziekenhuizen

Eerste stap naar openbare sterftecijfers

IGZ controleert op sterftecijfers

1 REACTIE

  1. De kamerleden schieten uit de heup en ernstig tekort in hun begrip en roepen nu brand in een vol stadion.
    Hoe meer patienten in meerdere huizen komen na door- en terugverwijzingen, hoe meer men buiten het zieknhuis dood (wil) gaan, hoe meer men keuzes maakt, hoe minder het mogelijk wordt om iets zinnigs te zeggen over een sterftecijfer per ziekenhuis. Correctie voor case-mix is onvoldoende. Doe dit dus nooit. Stop de kwantomanie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.