Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer negeert rapport monsterfusie

De Tweede Kamer heeft geen boodschap aan het advies van de Raad voor Volksgezondheid en Zorg (RVZ), om fusies in de zorg niet te blokkeren. Onderzoek van de RVZ waaruit blijkt dat de patiënt betere hulp krijgt van grotere zorginstellingen, wordt door de partijen – soms ongelezen – terzijde geschoven. Dit schrijft De Volkskrant.

CDA-Kamerlid De Vries noemt het deze week gepresenteerde RVZ-advies teleurstellend. ‘Het bagatelliseert de zorgen van de Kamer en de cliënten. De RVZ relativeert de risico’s van zorgfusies te veel’, zegt hij in De Volkskrant. SP-Kamerlid Kant spreekt over een advies ‘opgesteld door marktadepten’. Vendrik van GroenLinks ziet de positieve kanten van schaalvergroting. Maar daartegenover staat het onderbuikgevoel van Kamerleden en concrete bevindingen dat er ook schaduwzijden zijn.

‘Goede analyse van RVZ’

PvdA en VVD reageren positiever. VVD-Kamerlid Schippers onderschrijft de conclusies van het onderzoek. Van der Veen (PvdA) vindt dat de RVZ ‘een goede analyse’ heeft afgeleverd. ‘Maar het is mij te kort door de bocht om nu te roepen: met meer markt komt alles goed’, zegt hij in De Volkskrant.

Fusies maken betaalbaar

Volgens de RVZ zijn er geen aanwijzingen dat fusies de kwaliteit en bereikbaarheid van de zorg aantasten. Wel zijn er voordelen: grotere ziekenhuizen leveren beter werk waarmee mensenlevens gered worden. Verder maken fusies in de ouderenzorg het mogelijk dat kleinschalige tehuizen betaalbaar blijven. RVZ-voorzitter Meijerink roept de Kamer op nota te nemen van deze ‘harde feiten’.

Fusietoets

Dat doet de Kamer niet. De Vries typeert de achtergrondstudies van de RVZ als ‘achterhaald’, hoewel die merendeels van dit jaar zijn. Hij blijft dan ook voor een aparte fusietoets waarmee de minister overnames en samenwerking in de zorg kan blokkeren. SP en GroenLinks willen dat ook. Deze drie partijen blijven verder van mening dat de voorgenomen fusie tussen twee zorginstellingen en een woningcorporatie verboden moet worden. De RVZ ziet zijn rapport juist als een steun in de rug voor de nieuwe woonzorgcombinatie Espria. Vendrik vindt dat de RVZ te weinig oog heeft voor de ‘menselijke maat’ in zorginstellingen. CDA, SP en GroenLinks menen dat grootschaligheid bureaucratie veroorzaakt. De Kamer had om onderzoek naar de effecten van fusies gevraagd. (De Volkskrant)

Lees ook:

Monsterfusie Espria

Espria is al realiteit

VGN verbaasd over ophef over monsterfusie

Kamer wil dat minister monsterfusie blokkeert

CDA wil Kamerdebat over monsterfusie

NMa gaat akkoord met monsterfusie

NMa en NZa zijn het oneens over megafusie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.