Kamer wil meer eigen regie in Wlz

De Tweede Kamerleden vinden eigen regie en kwaliteit nog onvoldoende geborgd in de Wet langdurige zorg (Wlz). Via een groot aantal amendementen en moties willen zij de wet aanpassen. Vanavond gaan zij voor de laatste keer in debat met staatssecretaris Van Rijn.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Kamer wil meer eigen regie in Wlz
Foto: ANP - Bart Maat

De amendementen en moties betreffen een groot aantal onderwerpen. Hieronder een greep uit de gewenste wijzigingen en de reactie van Van Rijn. De complete lijst is onder aan dit artikel te vinden als bijlage.

Eigen regie en zelfstandigheid

Het eerste amendement komt van Vera Bergkamp (D66) en Otwin van Dijk (PvdA). Zij pleiten voor onafhankelijke cliëntondersteuning tijdens de bespreking van zorgplannen. Het CIZ zou cliënten daar actief op moeten wijzen. Van Dijk pleit ook voor een mogelijkheid dat cliënten zelf een persoonlijk zorgplan opstellen zodat zorgkantoren of aanbieders direct inzicht hebben in het plan van de cliënt. Verzekerden zouden ook

4
48

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. Klinkt op zich als een goede dialoog. Crux voor veiligheid en zekerheid voor voldoende regie voor klant, kwaliteit en haalbaarheid zit hem in het ontstaan van een neutraal kader dat het totale maatschappelijk functioneren van organisaties en de richting van zorgtrajecten kan meten; of het nu om de aanbieder of de financier of toezichthouder gaat. Het ijkpunt hiertoe is in alle opzichten de bediening van de burger en verzekerde in relatie tot diens welzijns- of gezondheidsbeperking
    Lees voor meer informatie over deze maatschappelijke innovatie en de aanleiding op onze websites, om te zien wat u kunt doen aan het creëren van meer samenhang en pro-actieve regie.

  2. Lees alle reacties
  3. Bezuinigen doet men jaar in jaar uit van onderaf door op de budgetten te korten. Instellingen die moeten bezuinigen verzamelen deze NIET geoormerkte budgetten voor het collectief en betalen van boven naar beneden uit. Bovenin zit bestuur en hoofdkantoor, overhead, vaste lasten en management en onderaan zit client en zorgverlener. Op deze wijze gaan bezuinigingen ALTIJD ten koste van de kwaliteit van zorg en komt de zorg nooit dichter bij de mens! Gevolg is dat men zo mogelijk de rug keert naar de instellingen en kleinschalige efficiente maar moeilijk controleerbare alternatieven schieten als paddenstoelen uit de grond!

  4. Jonge jonge meneer van Rijn is of naief of..? Zorgverzekeraars inkopen op kwaliteit? Weet hij niet dat dit dit woord in ZV -wereld inmiddels bezuinigen betekent? Efficient zijn de ZV wel: maar dan wel alleen gericht op behalen van eigen winst.Patienten/klanten worden niet geinformeerd over hun inkoopbeleid. Dat is ook lastig. Polissen blijven onleesbaar. Maar mensen denken ik ben toch verzkerderd..jaja totdat je zorg nodug hebt.
    Lage overheadkosten vind je bij vrijgevestigden in de GGZ. En die worden nu via de contracten enorm gekortwiekt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.