Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil opheldering over ‘plascontract’ Careyn

Redacteur Zorgvisie
Bewoners van Careyn-verpleeghuis Grootenhoek in Hellevoetsluis mogen maximaal drie keer per dag naar het toilet. Dat meldt RTV Rijnmond op basis van een formulier. De Tweede Kamer heeft vandaag om opheldering gevraagd.
Toilet-iStock-400.jpg
iStock

De tijden waarop bewoners van het verpleeghuis naar het toilet mogen zijn schriftelijk vastgelegd, meldt RTV Rijnmond. De ouderen mogen om elf, twee en zes uur naar het toilet, familieleden geven aan dat er ‘moeilijk wordt gedaan’ als bewoners vaker willen gaan.

Opheldering van staatssecretaris
Verschillende politieke partijen zijn verontwaardigd over deze regel en willen opheldering van staatssecretaris Van Rijn. Tegenover RTV Rijnmond zegt Harry Luik, bestuurder van Careyn: ‘Mensen die dementerend zijn, zijn vaak rusteloos en willen soms wel 36 keer naar de wc. Wat wij dan vaak doen, is dat wij hen helpen in hun behoefte om zo normaal mogelijk naar het toilet te kunnen. Als het even kan faciliteren we het wc-bezoek uiteraard.’ Verzorgenden in het verpleeghuis maken volgens hem dus soms afspraken met de bewoners over hun toiletbezoek om de werkdruk te verlagen.

Careyn op zwarte lijst
Careyn is één van de acht verpleeghuizen die in categorie 1 van de IGZ-lijst vallen. Staatssecretaris Van Rijn liet in een kamerbrief weten dat er een interventieteam wordt ingeschakeld om de zorg die de organisatie levert te verbeteren.

Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.