Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamervragen over herindicaties thuiszorg

Tweede Kamerpartijen stelden gisteren mondelinge vragen aan staatssecretaris Bussemaker (VWS) over herindicaties in de thuiszorg. Volgens de SP is de thuiszorg voor ouderen sterk verslechterd sinds gemeenten daarvoor verantwoordelijk zijn geworden.

Het beeld dat de thuiszorg is verslechterd komt naar voren uit het meldpunt (her)indicatie, dat de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) en ouderenorganisaties begin dit jaar hebben geopend. Bij het meldpunt zijn tot nu toe 573 meldingen binnengekomen. Ongeveer 80 procent is het oneens met de herbeoordeling. Circa 70 procent krijgt nu minder huishoudelijke hulp.

Relatief weinig

Agnes Kant (SP) roept staatssecretaris Bussemaker (Welzijn) op om de problemen op te lossen. Volgens Bussemaker gaat het om 500 klachten op 300.000 herindicaties. Dat is volgens haar relatief weinig. “De staatssecretaris sluit haar ogen voor wat er werkelijk aan de hand is”, reageert kamerlid Fleur Agema (PVV).

Herindicatie

Door de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn gemeenten sinds vorig jaar verantwoordelijk voor de thuiszorg. Voor alle 300.000 cliënten bekijken de gemeenten opnieuw hoeveel hulp zij nodig hebben. De meldlijn blijft voorlopig nog bestaan en is te bereiken via www.meldpuntherindicatie.nl. De initiatiefnemers roepen mensen op zowel positieve als negatieve ervaringen te melden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.