Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kennemer Gasthuis verdedigt beloning adviseur

Mark van Dorresteijn
Het Kennemer Gasthuis staat achter de beloning van 382.400 euro exclusief btw die vorig jaar is betaald aan interim-adviseur Maarten van der Vorst. Over het bedrag ontstond de nodige ophef, onder meer omdat het ziekenhuis in 2012 een verlies leed van een miljoen euro en een paar honderd mensen moest ontslaan. De bestuurder werkt momenteel niet meer bij het ziekenhuis.
Kennemer Gasthuis verdedigt beloning adviseur
Foto: Kennemer Gasthuis

In een reactie laat het Kennemer Gasthuis woensdag weten begrip te hebben voor de reacties. ‘Echter, onder leiding van de heer Van der Vorst is een ingrijpende en zeer noodzakelijke reorganisatie van het ziekenhuis tot een goed einde gebracht’, staat in de schriftelijke verklaring. In 2013 werd namelijk weer een positief resultaat geboekt van 6,5 miljoen euro. Het ziekenhuis noemt de bestuurder de juiste man, op de juiste plaats, op het juiste moment.

Ontduiken WNT

RTL Nieuws schreef woensdag dat het Haarlemse ziekenhuis door een trucje het salaris van Van der Vorst niet hoefde te laten voldoen aan de Wet Normering Topinkomens (WNT). Volgens die wet mag de beloning van bestuurders in de semipublieke sector sinds begin vorig jaar maximaal uitkomen op 230.474 euro, inclusief vergoedingen en premies. Het ziekenhuis zegt daar zelf over dat het contract met de heer Van der Vorst in de categorie viel waar het zogenoemde overgangsrecht van de WNT op van toepassing is. Daarom mocht zijn salaris riant boven het maximale bedrag uitkomen.

Tweede Kamer

Minister Edith Schippers van VWS spreekt in een eerste reactie van een zorgwekkend signaal. Zij zei dat het meteen is gemeld bij het Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg (CIBG), de toezichthouder die hierover gaat. ‘Het CIBG gaat het onderzoeken. Als het niet klopt, moet het teruggevorderd worden’, aldus de minister. De Tweede Kamer wil van Schippers horen hoe zij dit soort zaken denkt te kunnen aanpakken. ‘Het lijkt erop alsof er door de mazen van de wet wordt gezwommen’, vindt Hanke Bruins Slot (CDA). Renske Leijten (SP) stelde op Twitter: ‘Het graaien gaat door. Weer een schaamteloze mee-eter uit de zorgkosten. Blijft minister Schippers deze zaak sussen?’

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.
Bekijk het dossier

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.