Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kennemer Gasthuis standaardiseert schoonmaak

Mark van Dorresteijn
De schoonmakers in het Kennemer Gasthuis hebben het afgelopen jaar een interne opleiding, nieuwe materialen en een nieuwe werkwijze gekregen.
Medewerkster Femmy Kuijer met nieuwe werkkar bij de werkkast van de schoonmakers in het Kennemer Gasthuis.
Medewerkster Femmy Kuijer met nieuwe werkkar bij de werkkast van de schoonmakers in het Kennemer Gasthuis. - Foto: KG

‘In ons ziekenhuis staan hygiëne en veiligheid hoog op het prioriteitenlijstje’, vertellen Tom Fasten en Natascha Gerits-Wijnalda, teamleiders schoonmaak. ‘Maar in de loop der jaren had men op elke afdeling een eigen schoonmaakmethode ontwikkeld. Dat was niet efficiënt. Het roer moest dus om.’ Alle werkkasten, materialen, middelen en werkmethoden zijn daarom  gestandaardiseerd en er is een ergonomische werkkar in gebruik genomen. Gerits: ‘Iedereen werkt nu op dezelfde manier aan de hand van een afvinklijst in dezelfde praktische volgorde. Voor de niet-Nederlandstaligen en analfabeten hangt er een fotolijst in de werkkasten.’

Structuur door kleur

Fasten: ‘Door de gestructureerde opzet kan een afdeling beter worden schoongemaakt. We werken met een kleurmethode die overal is doorgevoerd, waardoor meteen duidelijk is welke schoonmaakmiddelen en -materialen waarbij horen. Bijvoorbeeld groen voor de vloer, rood voor sanitair en blauw voor algemene ruimten. Bovendien zijn alle schoonmakers geschoold zodat zij goed weten wat de effecten van hun werk zijn.’

Waardering van de inspectie

De nieuwe opzet is gedaan in overleg met Patricia Houtman, hoofd infectiepreventie van het Kennemer Gasthuis, om de veiligheid en hygiëne te waarborgen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft na een audit laten weten de werkmethoden en eenduidigheid zeer te waarderen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.