Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Kind krijgt te vaak laxeermiddel voorgeschreven’

Huisartsen schrijven kinderen steeds vaker onnodig laxeermiddelen voor, dat meldt het AD vandaag. Zo'n 419.000 kinderen krijgen medicijnen voor een betere stoelgang, 137.000 meer dan vijf jaar geleden. Het gaat om middelen als Forlax en Movicolon.
'Kind krijgt te vaak laxeermiddel voorgeschreven'

Huisartsen schrijven kinderen steeds vaker onnodig laxeermiddelen voor, dat meldt het AD vandaag. Zo’n 419.000 kinderen krijgen medicijnen voor een betere stoelgang, 137.000 meer dan vijf jaar geleden. Het gaat om middelen als Forlax en Movicolon.

Buikpijn

Huisartsen geven laxeermiddelen ook als een kind buikpijn heeft, stelt kindergastro-entroloog Marc Benninga van het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam in het AD. Buikpijnklachten worden vaak veroorzaakt door stress. Het geven van een laxeermiddel zal daarbij niet helpen. ‘Zo wordt de echte oorzaak van de buikpijn niet aangepakt’, aldus Benninga in de krant.

Stijging

Uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen blijkt dat in 2011 aan 419.000 kinderen laxeermiddelen als Forlax en Movicolon is voorgeschreven. Vijf jaar eerder lag dat aantal nog op 282.000.

Obstipatie

Hoogleraar Benninga: ‘Als een kind obstipatie heeft, dan zijn laxeermiddelen een uitkomst omdat het helpt bij het leegmaken van de darm. Zeker voor het gebruik van een korte tijd, zo’n twee weken.’

Arbeidsintensief

Volgens poeppoli’s, waar speciale aandacht is voor kinderen met ontlastingsproblemen, hebben huisartsen de neiging om snel naar laxeermiddelen te grijpen omdat het minder arbeidsintensief is. ‘Behandelen zonder medicatie is lastiger want patiënten moeten dan intensiever worden begeleid en vaker terugkomen’, zegt kinderarts Michael Groeneweg in het artikel. Hij is betrokken bij de poeppoli van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis en schrijver van het boek ‘Als poepen niet gewoon gaat’. (Algemeen Dagblad – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Elektronisch voorschrijven is nu al nuttig’

Inspectie wil alleen nog elektronisch voorschrijven

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.