Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderen opgezadeld met pgb-schuld van ouders’

Zilveren Kruis en het ministerie van VWS zijn in gesprek over pgb-schulden op naam van minderjarigen. Dat meldt actualiteitenrubriek De Monitor. Kinderen worden volgens de verslaggevers van het tv-programma geregeld opgezadeld met grote pgb-schulden, omdat hun ouders of instanties het geld onterecht op hun naam hebben verkregen.
fraude400fotolia.jpg
Foto: Fotolia

Volgens De Monitor gaat het soms om met tienduizenden euro’s schuld. Kinderen hebben deze schuld tegen wil en dank gekregen doordat een ouder of zorginstelling een pgb voor het betreffende kind aanvroeg, maar dit naderhand niet kon verantwoorden. Soms wordt het pgb bewust of onbewust op oneigenlijke gronden aangevraagd.

Schuldeisers
Dit betekent dat minderjarige kinderen na hun achttiende worden geconfronteerd met schuldeisers die het geld terugvorderen, aangezien ze hoofdelijk aansprakelijk zijn. Uitvoerende instanties laten De Monitor weten dat er juridisch gezien geen onderscheid gemaakt wordt tussen minderjarige of meerderjarige budgethouders. Zorgkantoor Zilveren Kruis erkent via een woordvoerder het probleem maar zegt gebonden te zijn aan de wet. Zilveren Kruis is in gesprek met het ministerie van VWS over een oplossing voor deze problematiek.

Pgb-geld
Bij de redactie van De Monitor zijn meerdere gevallen bekend van kinderen met grote pgb-schulden. Zoals die van twee kinderen uit één gezin die een schuld van respectievelijk 77.000 en 34.000 euro hebben. De moeder heeft jarenlang op naam van de kinderen onterecht pgb-geld ontvangen, zonder dat de kinderen ziek waren. Ze maakte de kinderen bewust ziek en gaf het geld voor zichzelf uit.

Schuldsanering
Een andere moeder zegt jarenlang onterecht pgb-geld te hebben ontvangen op naam van haar kind zonder dat ze zich daar bewust van was. Haar zoon van 17 krijgt binnenkort, als hij meerderjarig is, de rekening gepresenteerd. De moeder zelf zit al in een schuldsaneringstraject. ‘Er wordt juridisch gezien geen onderscheid gemaakt tussen minderjarige of meerderjarige budgethouders,’ zegt Femke Theunissen van het zorgkantoor van Zilveren Kruis. ‘onterecht verkregen pgb-geld verhaald op minderjarige kinderen’.

Dossier Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf de zorg kunnen regelen. Er zijn nu 2 soorten pgb’s. Het pgb-AWBZ is voor persoonlijke verzorging, verpleging, begeleiding of kortdurend verblijf. Het pgb-Wmo is voor wie hulp nodig heeft om thuis te kunnen blijven wonen. In 2015 komen daar nog 2 pgb’s bij: het pgb-Jeugdwet en het pgb-Zvw.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.