Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klachten over inzage medisch dossier nauwelijks gemeld

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft in 2012 en 2013 slechts zeventien meldingen ontvangen van mensen die hun eigen medisch dossier niet mochten inzien. Dat schrijft minister Edith Schippers (VWS) in antwoord op Kamervragen over het medisch beroepsgeheim. Kamerlid Michiel van Veen wil dat het eenvoudiger wordt voor burgers om beklag te doen als een arts de toegang tot het medisch dossier weigert.
Klachten over inzage medisch dossier nauwelijks gemeld
Foto: VWS

Kamerlid Michiel van Veen (VVD) vraagt minister Schippers of het klopt dat twee derde van alle patiënten die inzage willen in hun eigen medisch dossier  nul op het rekest krijgen. Van Veen haakt met deze vraag aan op een recent onderzoek van de Consumentenbond. Hieruit blijkt dat wanneer vijftig consumenten aan hun behandelend arts vragen om een kopie van hun complete medische dossier, dat verzoek maar in een derde van de gevallen probleemloos wordt gehonoreerd.

Inzage

Dit is volgens Schippers zeker niet de juiste gang van zaken. ‘Iedere patiënt heeft recht op inzage in zijn of haar medisch dossier. Als patiënten de indruk hebben dat de arts hieraan geen medewerking geeft is het zinvol als zij hierover met de arts het gesprek aangaan. Ook kunnen zij op grond van de Wet klachtrecht cliënten zorgsector (Wkcz) een klacht indienen. Tot slot kunnen patiënten zich tot de civiele rechter wenden. Op grond van het wetsvoorstel Wkkgz, kunnen patiënten, nadat het wetsvoorstel kracht van wet heeft verkregen, een dergelijk geschil aan een geschilleninstantie voorleggen.’

Civielrechtelijk

In de afgelopen twee jaar hebben slechts 17 mensen geklaagd bij de IGZ over gebrekkige inzage. Schippers is echter niet van plan om op korte termijn iets te vereenvoudigen aan de klachtenprocedure. Ze wijst in haar antwoorden op de reeds bestaande rechtsmiddelen. ‘Het inzagerecht is geregeld in de Wgbo en is daarmee een civielrechtelijke aangelegenheid. Ik heb geen inzicht in eventuele uitkomsten van dergelijke procedures. De IGZ ziet niet toe op de naleving. De IGZ neemt desalniettemin meldingen van weigering tot inzage in dan wel afschrift van een medisch dossier mee in haar regulier toezicht en spreekt de betreffende arts of bestuurder hierop aan.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.