Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Klink bericht Tweede Kamer over voortgang EPD

Annelies Vermeulen
Het landelijke EPD heeft tot nu toe 217,5 miljoen euro gekost. Dat schrijft demissionair minister Klink van VWS aan de Tweede Kamer in de Voortgangsrapportage van het EPD. In totaal zijn er nu 980 aansluitingen op het LSP.
Klink bericht Tweede Kamer over voortgang EPD

De aansluiting van zorgaanbieders op de landelijke infrastructuur verloopt planmatig

en beheerst in overeenstemming met het stappenplan, zo schrijft Klink in de Voortgangsrapportage. Het totaal aantal aan te sluiten zorgaanbieders is 6.509: 4.337 huisartspraktijken, 129 huisartsenposten,

1.948 apotheken en 95 ziekenhuizen. In het tweede kwartaal van 2010 zijn er 980 aansluitingen op het LSP, waarvan 543 apotheken, 369 huisartsenpraktijk, 55 huisartsenposten en 13 ziekenhuizen. Op dit moment zijn er 2745447 opvraagbare dossiers en 41573 UZI-passen in gebruik.

Kosten EPD

In de periode 2002 tot 1 juli 2010 is in totaal 217,5 miljoen euro uitgegeven aan activiteiten met betrekking tot de invoering van het EPD. Tot 1 januari 2010 is door Nictiz 85 miljoen euro benut voor de ontwikkeling van de landelijke infrastructuur waarvan ruim 31 miljoen euro is geïnvesteerd in de bouw en het beheer van het LSP. Zo’n 17 miljoen euro is benut voor de implementatie, ondersteuning, pilots en evaluatie. Daarnaast is ruim 5 miljoen euro ingezet voor communicatie en voorlichting en 22 miljoen euro voor subsidies aan koploperregio’s en zorgaanbieders. Voor het UZI-register en UZI-pas is 26 miljoen euro ingezet. 14 miljoen euro is besteed aan de introductie en het gebruik van BSN in de zorg.

Subsidie

Om zorgaanbieders eenmalig tegemoet te komen in de kosten die zij moeten maken om zich voor te bereiden op de daadwerkelijke aansluiting op het Landelijk Schakelpunt (LSP) is de Subsidieregeling LSP ingesteld. De mogelijkheid om subsidie aan te vragen liep tot 1 juli 2010. In totaal zijn ruim 5000 subsidie, aanvragen ingediend. Het gaat om circa 90 procent van de apotheken, circa 75 procent van de huisartspraktijken en circa 90 procent van de huisartsendienstenstructuren. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Landelijk EPD voorlopig niet via internet beschikbaar

Eerste Kamerlid Tan zwakt EPD-motie af

KNMG wil gesprek over EPD met beroepsveld en Klink

4 REACTIES

  1. Toen ik bezwaar kon indienen om opgenomen te worden in het EPD heb ik dit onmiddellijk gedaan. Lekkere geldverslindende operatie. Het is toch niet normaal meer in dit land. Je internet verkeer wordt gelogd, van je mobiele telefoon is zelfs na maanden nog te traceren waar die zich bevond. Via de camera’s langs de weg (kentekenregistratie, zogenaamd bedoelt om de verkeersdoorstroming te monitoren) is uw route precies na te gaan. Je kan nergens meer lopen zonder door een camera opgenomen te worden. Je banktransacties zijn door de instanties opvraagbaar. Alle instanties zijn met elkaar gelinkt door DigiD. Paspoortje verlengen? eerst even vingerafdrukken verstrekken. Alle gegevens van je OV-chipkaart worden ook gelogd. Het liefst willen ze contant geld zo snel mogelijk afschaffen zodat ze dan kunnen zien welk merk kauwgom je gebruikt. Let maar op, dit gaat niet lang meer duren. Lekker naïef om te zeggen: “ik heb niets te verbergen”. Stoppen met al die zooi en geef de mensen de vrijheid terug. Laat mensen zelf kiezen wat ze willen. Mijn Poolse tandartsassistente hoeft niets te weten van mijn medische geschiedenis. Besteedt het geld maar aan betere zaken. Vorige week mijn huisarts gebeld voor een voor een afspraak. Een gebrekkig Nederlands sprekende heer vertelde mij dat er over 8 !! dagen een plekje was. Ik bedoel maar. Ik schrijf bijna nooit iets in forums maar hier ben ik echt pissed over. Wedden dat iedereen volgend jaar een RFID chip geïmplanteerd krijgt (deze zijn er al, zo groot als een rijstkorrel). Dan kunnen ze nog meer van je nagaan. Gelukkig heeft mijn werkgever de blackbox in mijn auto afgeschaft anders kon die ook nog nagaan hoelang ik op de wc zit na het tanken bij een tankstation. Graag zo veel mogelijk reacties. we moeten toch iets kunnen stoppen?

  2. Lees alle reacties
  3. Een kleine reactie: 26 milj voor uzipas en uziregister, dat is per pas 625 euro. Ik heb ook zo’n ding gehad voor het epd, die is vervallen door iets wat niet klopte bij vws; of ik maar een nieuwe wilde aanvragen. Ambtshalve kon het niet verstrekt worden, alle paperassen opnieuw aanvragen. Bedankt dus maar.

  4. Die benadering is in Groot Brittannië geprobeerd met rampzalige gevolgen. Zorgautomatisering is eeen veld waarin innovatie een belangrijke rol speelt. Concurrentie is de enige manier om die innovatie op gang te houden en de keuze voor één EPD helpt daarmee de innovatie totaal om zeep.

  5. Bovenstaande gelezende te hebben blijf ik mijn standpunt , dat er in een klein Landje als NL en er gekozen moet worden voor een EPD syteem ( bijv. van EPIC ) en niet ,dat ieder Ziekenhuis & Instelling zijn eigen systeem kiest.Wij moeten daar meer Europees op focussen . De manier waar NL opgaat kost vele Miljoenen extra , waar wij als Zorg niet op zitten te wachten. Als NL willen wij bezuinigen op Zorg , maar kiezen voor de duurste Optie , wat honderden Miljoenen extra kost. Politici wat is jullie mening ??? Laat de Rekenmeesters rekenen !Kosten/ Baten-analyse en Win-Win analyse .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.