Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink: “Tijd van vrijblijvendheid voorbij”

Minister Ab Klink heeft patiëntveiligheid het speerpunt gemaakt van zijn beleid voor de komende jaren. Hij zei dit op 25 april tijdens de overhandiging van het NIVEL rapport ‘Patiëntveiligheid in ziekenhuizen: resultaten van een dossierstudie’.

Patiëntveiligheid

Uit dit onderzoek blijkt dat jaarlijks 1735 patiënten overlijden als gevolg van onbedoelde en vermijdbare fouten. Klink vindt dat ziekenhuisbesturen zich systematisch moeten gaan toeleggen op het managen van de veiligheid van hun zorgverlening. Overigens wil Klink niet alleen de patiëntveiligheid in ziekenhuizen maar alle zorginstellingen vergroten.

Doorligwonden

Dat de tijd van vrijblijvendheid voorbij is, illustreerde Klink door twee campagnes aan te kondigen. De eerste is het terugdringen van doorligwonden tot onder de vijf procent bij opgenomen patienten. Dit wordt een kwaliteitseis en gecontroleerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Rapid Response

Ten tweede worden ziekenhuizen verplicht om zogeheten Rapid Response teams in te voeren. Verpleegkundigen kunnen de hulp van zo’n team inroepen als zij zien dat de situatie van een patiënt plotseling verslechtert.

Klink zal de Inspectie Gezondheidszorg opdragen om de campagnes op te zetten en ervoor te zorgen dat zorginstellingen zich strikt aan de gemaakte afspraken houden.

Halvering

De Nederlandse Patienten Consumenten Federatie (NPCF) bepleit een onmiddellijk verbeterprogramma, waarin de verantwoordelijkheid van bestuurders, artsen en verzekeraars duidelijker is geregeld. Het aantal vermijdbare fouten moet daardoor binnen drie jaar zijn gehalveerd.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.