Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink wil scherper toezicht op zorgfusies

Redactie Zorgvisie
Minister Klink van Volksgezondheid wil scherper toezicht op zorginstellingen die van plan zijn te fuseren. In de fusieplannen moet altijd een noodscenario zijn uitgewerkt voor het geval de fusie toch niet door mag gaan. Daarnaast moeten de fusiepartners onder verscherpt toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg komen te staan, zodra de fusieaanvraag bij de NMa is ingediend.

Klink wil hiermee voorkomen dat zorginstellingen alvast ‘stapsgewijs’ fuseren terwijl de fusieaanvraag nog loopt. De minister zei dit gisteren tijdens het algemeen overleg in de Kamer over de Zeeuwse ziekenhuizen. Verder speelt de minister met de gedachte de NMa de mogelijkheid te geven de fusie af te blazen als de fusiepartners te lang doen over het beantwoorden van de vragen die de NMa stelt. Klink wees daarbij op het huidige proces bij de Oosterscheldeziekenhuizen en ziekenhuis Walcheren dat sterk is vertraagd.

Stiekem fuseren

VVD-Kamerlid Edith Schippers zei verbaasd te zijn dat de Oosterscheldeziekenhuizen en ziekenhuis Walcheren ‘stiekem’ verder zijn gegaan met fuseren op onderdelen nadat zij hun fusieaanvraag bij de NMa hadden teruggetrokken. Het meest recente voorbeeld daarvan is de concentratie van verloskunde en moeder en kindzorg in Goes. Dat vraagt om beter toezicht. CDA-Kamerlid Janneke Schermers viel haar bij en vroeg een duidelijke toezegging van de minister om verdere concentraties te voorkomen. Minister Klink zegde toe de huidige bestuurders persoonlijk te vragen om af te zien van verdere onomkeerbare stappen voordat de NMa met haar eindoordeel komt. Met de NMa wil Klink regelen dat dit in de toekomst voor elk fusieproces gaat gelden.

Zeeuwse ziekenhuizen

Ondanks het bericht dat de NMa kennelijk positief gaat beslissen over de fusie van beide ziekenhuizen in midden Zeeland, zei Klink ‘met volle overtuiging’ te kunnen zeggen dat het behoud van twee volwaardige ziekenhuizen een alternatief blijft voor de fusie. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘NMa geeft Zeeuwse ziekenhuizen groen licht’

Acuut ingrijpen Zeeuwse ziekenhuizen niet nodig

Pieter Vierhout gaat Zeeuwse ziekenhuizen besturen

‘Fusie Zeeuwse ziekenhuizen onvermijdelijk’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.