Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG: “Invoering EPD duurt nog vijf jaar”

Mario Gibbels
Vandaag buigt de ledenraad van de LHV zich over het principeakkoord het landelijk EPD. Lode Wigersma zei op het ICTzorg congres van afgelopen donderdag te verwachten dat de uitrol van het EPD nog zeker vijf jaar duurt.

“Minister Klink beloofde eind dit jaar het waarneemdossier huisartsen en het elektronisch medicatie dossier uit te rollen, maar dat duurt nog wel vijf jaar”, zei Wigersma, die niet te spreken is over de deadlines die Klink oplegt. “Die deadline is ingegeven door politieke motieven. Ik snap dat Klink de invoering van het EPD graag op zijn conto schrijft, maar de deadlines worden nooit gehaald. Als je ze niet haalt, is dat ook een politieke nederlaag.”

Schrijnend

Het ontbreekt VWS volgens Wigersma aan een goed idee. “Het is schrijnend dat de basis nog niet is uitgewerkt. Er zijn niet genoeg voorzieningen voor de invoering. De kerstballen worden ontwikkeld terwijl de boom zelf nog wankelt.” De druk die door VWS van boven af wordt gegeven werkt volgens KNMG’er averechts. “De wet is er, maar het draagvlak niet. Een beetje enthousiasmeren in plaats van dwang kan wonderen doen.”

Fouten

Wigersma geeft toe als KNMG zelf ook fouten te hebben gemaakt. “De achterban is onvoldoende betrokken en geïnformeerd. Dat is net zo goed onze fout als die van de overheid. Dat geeft helaas weerstand tegen het EPD.” Een oplossing heeft Wigersma wel. “De voorlichting naar artsen moet continu zijn om het wantrouwen en de misverstanden te voorkomen.”

Regionaal

De Eerste Kamer moet zich nog uitspreken over het landelijk EPD. Wigersma verwacht dat dit voor Klink nog een moeilijk traject wordt. “De Eerste Kamer is namelijk buitengewoon kritisch.” De regie voor het landelijk EPD ligt nu bij een taskforce. “Dat wordt als wezensvreemd gezien”, stelt Wigersma. “De regie moet naar de hulpverleners, naar de regio”. (ICTzorg – Hein Bosman)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.