Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

KNMG: Wetsvoorstel tegen misbruik EPD moet concreter

Annelies Vermeulen
Het wetsvoorstel tegen misbruik van het EPD stelt de strafrechter in staat om artsen uit hun beroep te zetten bij misbruik van het EPD. De wetgever moet concretiseren wanneer sprake is van misbruik. Anders bestaat het risico dat zorgverleners het EPD zeer terughoudend zullen raadplegen. Dat schrijft de KNMG aan de Vaste Kamercommissie voor VWS.
KNMG: Wetsvoorstel tegen misbruik EPD moet concreter

De KNMG reageert hiermee op een nieuw wetsvoorstel dat sancties bij misbruik van patiëntgegevens uitbreidt.

Elektronische dossiers

Het wetsvoorstel geeft de strafrechter de mogelijkheid om artsen en andere beroepsbeoefenaren uit hun beroep te zetten als zij elektronische of papieren dossiers oneigenlijk gebruiken. In de reactie vraagt de KNMG om verduidelijking van de term ‘oneigenlijk gebruik’. Voorkomen moet worden dat door onduidelijkheid over de reikwijdte van het begrip ‘misbruik’ artsen uit angst voor een zware sanctie terughoudend worden met het raadplegen van gegevens in een EPD. Dan werkt het wetsvoorstel contraproductief, zo schrijft de KNMG. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

KNMG vraagt leden om input nieuwe richtlijn online hulpverlening

KNMG geeft tips en adviezen regionale EPD’s

KNMG: ‘Kabinet, investeer in eHealth’

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.