Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kort geding tegen Zorgkantoor van Achmea

Zes Zorgaanbieders in Drenthe uit de stuurgroep Cliëntenstop Verpleging en Verzorging spannen een kort geding aan tegen het Achmea Zorgkantoor Drenthe. Zij eisen een rechtvaardiger en transparantere verdeling van het AWBZ-budget in de regio en willen alsnog de miljoenen onbetaalde productie betaald krijgen.
Kort geding tegen Zorgkantoor van Achmea

De zorgaanbieders vinden het verbijsterend dat het zorgkantoor van Achmea bij de herverdeling van het schaarse AWBZ-budget in 2008 er voor gekozen heeft om bij bestaande aanbieders geld weg te halen ten behoeve van het stimuleren van groei bij de ‘nieuwe’ aanbieders. In de regio is een tekort van 12 miljoen euro aan regionale middelen. De zorginstellingen die nu naar de rechter stappen hebben in 2007 onbetaalde productie gedraaid om het tekort op te vangen. “Wij hebben de zorgplicht om al in zorg genomen klanten te blijven voorzien van zorg, waarvoor nog steeds geen AWBZ-geld is”, zegt Jan de Goede, woordvoerders van de aanbieders en bestuurder van Zorggroep Tangenborgh. “Wij zijn niet door het zorgkantoor uitgenodigd om over deze beleidswijziging te praten. Als je al zorg hebt geleverd waar voor je nog steeds geen geld hebt gehad en er zonder overleg delen van ‘jouw’ budget bij andere aanbieders geplaatst wordt, is dat heel wrang.”

Herverdelingsronde

Achmea-woordvoerder Christine Rompa begrijpt de boze gevoelens van de aanbieders, maar wijst erop dat er procedureel niets mankeert aan de handelswijze van het zorgkantoor. “Er komen ook nog herverdelingsrondes waar deze aanbieders hun bezwaren kenbaar kunnen maken.”

Icare

De Goede vermoedt dat Achmea met de herverdeling onder andere grote huiszorgorganisaties wilde aanpakken om zo meer keuze voor de klant te bewerkstelligen. “Op zich een goede zaak, maar andere zorgaanbieders lijden ook onder dit beleid. Een beleid, dat gelet op de te schaarse middelen, ook negatief zal uitwerken voor klanten.” De zaak dient op 23 april. (Zorgvisie –Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Achmea Zorgkantoor in hoger beroep tegen NZa

Om de tafel met het zorgkantoor

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.