Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kosten nieuwe bezettingsnorm verpleeghuizen zijn ongewis

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Veldpartijen werken aan een nieuwe contextgebonden bezettingsnorm voor verpleeghuizen. Het is nog niet duidelijk hoe die financieel gaat uitwerken.
cak, inning en vaststelling abonnementstarief wmo

De tijdelijke bezettingsnorm voor verpleeghuizen leidt tot structureel 2,1 miljard euro extra uitgaven. Dat heeft het kabinet bepaald op basis van berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Deze rekenmeesters zijn daarbij uitgegaan van het kwaliteitskader verpleeghuiszorg. Zij hebben daar een eigen duiding aan gegeven en zijn uitgekomen op de bezettingsnorm die Hugo Borst en Carin Gaemers hebben geformuleerd in hun manifest voor de ouderenzorg: dat er gedurende de dag twee zorgverleners op een groep acht bewoners staat. Zo staat het niet in het kwaliteitskader verpleeghuiszorg. Daarin staat dat er alleen op piekmomenten twee zorgverleners moeten zijn. ‘Waar het om draait is dat ouderen op piekmomenten niet alleen worden gelaten. Dat is de essentie’, zegt Sjaak Wijma, lid raad van bestuur van het Zorginstituut Nederland en tevens technisch voorzitter van de stuurgroep die het kwaliteitskader nader uitwerkt.

Contextgebonden bezettingsnorm verpleeghuizen

De tijdelijke bezettingsnorm geldt tot 2019. Daarna moet er een nieuwe contextgebonden bezettingsnorm komen. Die nieuwe norm zal specifieker zijn en rekening houden met de zorgzwaarte van bewoners, de groepsgrootte en het type personeel dat wordt ingezet. Daarbij speelt ook doelmatigheid een rol, benadrukt Wijma. ‘Het is niet zo dat wij zeggen ‘maak er een feestje van’. Nee, het gaat om de meest doelmatige norm die voldoet aan wat wij verwachten van goede kwaliteit.’

Bezettingsnorm intensive care

Wijma maakt de vergelijking met de bezettingsnorm voor de intensive care (IC). Er is een landelijke personele norm voor de IC. Door samenwerking in een regio is het voor ziekenhuizen mogelijk met minder capaciteit op de IC rond te komen dan als die norm op elke individuele IC van toepassing zou zijn. Zo gaat dat ook gelden voor groepen binnen een verpleeghuis.

Financiële impact bezettingsnorm

Het ligt voor de hand dat de rekenmeesters CPB en NZa met de nieuwe norm opnieuw een inschatting van de uitgaven gaan maken. ‘Het is koffiedik kijken hoe dat gaat uitpakken’, zegt Wijma. Hij zegt in een interview met Zorgvisie dat er te veel aandacht uitgaat naar de bezettingsnorm. ‘Het kwaliteitskader gaat over veel meer dan geld en normen. Er zijn zo veel zaken waar verpleeghuizen nu al mee aan de slag kunnen.’ Lees het hele interview elders op deze website.

De LOC legt in filmpje uit wat het kwaliteitskader verpleeghuiszorg inhoudt:

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.