Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kostprijsonderzoek geriatrische revalidatiezorg uitgesteld

Anouk Brinkman
De Nederlandse Zorgautoriteit heeft een gepland kostprijsonderzoek in de geriatrische revalidatiezorg met een jaar uitgesteld. Met deze beslissing komt de NZa tegemoet aan een verzoek van ActiZ.
Kostprijsonderzoek geriatrische revalidatiezorg uitgesteld.

ActiZ heeft de NZa in december verzocht om het kostprijsonderzoek in de geriatrische revalidatiezorg dat voor het boekjaar 2017 stond gepland met een jaar uit te stellen. De reden voor het verzoek tot uitstel heeft enerzijds te maken met de administratieve druk waar de betreffende zorginstellingen mee te maken hebben, anderzijds verwacht ActiZ dat lopende ontwikkelingen in de sector aan het einde van het jaar wat verder zijn uitgekristalliseerd. Hoewel de NZa aangeeft verbaasd te zijn over het verzoek van ActiZ gaven de aangedragen argumenten de zorgautoriteit voldoende aanleiding om met het verzoek in te stemmen.

Meerdere kostprijsonderzoeken

In de brief die ActiZ eind vorig jaar aan de NZa stuurde refereert de organisatie van zorgondernemers aan meerdere kostprijsonderzoeken die op dit moment lopen binnen de Wet langdurige zorg (Wlz) en het eerstelijns verblijf. Ook verwijst ActiZ naar de invoering van de Wlz en de overheveling van de wijkverpleging en het eerstelijns verblijf naar de Zorgverzekeringswet  ‘Dit betekent dat er veel van de organisaties gevraagd is in de afgelopen jaren, en daar ligt de kern van ons verzoek tot uitstel’, aldus ActiZ in de brief. ‘Wij verwachten dat de uitvoering van het onderzoek, en dan met name het onderdeel waarin gevraagd wordt naar (indirecte) tijdsbesteding van behandelaren veel inzet vraagt vanuit de organisaties.’

Voorwaarden uitstel

De NZa benadrukt in een reactie op de brief van ActiZ dat het kostprijsonderzoek alleen wordt uitgesteld onder voorwaarde dat de leden van ActiZ volledige medewerking verlenen om een herijking van de tarieven voor 2021 mogelijk te maken. ‘Wij willen willen u daarom verzoeken om al uw leden tijdig te informeren en mee te nemen in de uitvoering van het kostprijsonderzoek.’ Afsluitend verzoekt de NZa aan ActiZ om uiterlijk in maart 2018 een reactie te geven op de uitgangspunten die beide partijen voor het kostprijsonderzoek hebben besproken.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.