Krankzinnige korting verzekeraars op wijkverpleging’

Zorgverzekeraars leggen thuiszorgaanbieders 'krankzinnige tariefskortingen' op bij de zorginkoop van de wijkverpleging. 'Op deze manier is de thuiszorg over twee jaar verdwenen', zegt Guus van Montfort, voorzitter van brancheorganisatie ActiZ.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
'Krankzinnige korting verzekeraars op wijkverpleging'
Foto: ActiZ

ActiZ heeft de gang van zaken geïnventariseerd bij de zorginkoop 2015 en 2016. Voor de zorginkoop 2015 dreigen zorgaanbieders circa 240 miljoen euro meer uit te geven dan er beschikbaar is volgens het budgettair kader zorg. Onlangs hebben zorgverzekeraars toegezegd dat ze extra zorg zullen bijcontracteren.

Extra korting van 5 procent over 2015

Maar nu blijkt dat zorgaanbieders de eerste 5 procent van die extra zorg uit eigen zak moeten betalen. ‘Dit is feitelijk een extra tariefskorting van 5 procent’, zei Van Montfort op 21 september bij een hoorzitting over wijkverpleging in de Tweede Kamer. ‘Terwijl bij de bestuurlijke

3
118

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Dit gaat vroeg of laat leiden tot planbare clientenstops. Dat maakt dan meteen duidelijk welke zorgverzekeraar klanten in de kou laat staan. Deze transparantie ontbreekt helaas nog. De strategie van zorgverschraling kan de zorgverzekeraar enorme reputatieschade opleveren waar hij jarenlang last van zal blijven houden.

  2. Lees alle reacties
  3. Enerzijds is er een goede wet die wijkverpleegkundigen onafhankelijk de indicatie van zorg laat bepalen, en anderzijds draaien zorgverzekeraars de duimschroeven bij de thuiszorgaanbieders aan tot ver boven de pijn grens, en maken zij volume afspraken. Hoe krom kan het zijn. Temeer omdat thuiszorg nagenoeg altijd goedkoper is dan intramurale zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.